Епл вреди 800 милијарди долара

ЊУЈОРК: Компанија Епл (Аппле) постала прва америчка фирма чија је тржишна вредност премашила 800 милијарди долара, јер се инвеститори кладе да ће наредни модел ајфона допринети опоравку продаје, јавља њујрошка агенција "Блумберг".
apple.jpg
Фото: EPA (CHRISTIAN BRUNA)

Акције Епла су у уторак на затварању Њујоршке берзе порасле за 1,0 одсто на 153,99 долара, захваљујући чему је тржишна капитализација компаније достигла 803 милијарде долара.

Вредност деоница Епла је порасла за 33 одсто од почетка године због програма откупа акција који је генерални директор Тим Кук повећао на укупно 210 милијарди долара прошле недеље са 175 милијарди долара из прошле године.

Успон Епла на позицију највредније компаније у свету указује на експанзију мобилне технологије и релативан пад нафтне индустрије у последњих неколико година, оцењује њујоршка агенција.

Тржишна вредност америчке нафтне компаније Ексон мобајл је достигла врхунац на јесен 2007. године, када су се цене нафте приближиле нивоу од 100 долара за барел.

У новембру исте године, кинеска компанија Петро Чајна је накратко постала прва компанија у свету чија је тржишна капитализација премашила 1.000 милијарди долара.

Епл ће у овој години представити три нова ајфона, што ће се поклопити са 10-годишњицом од изласка првог модела.
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести