Евергранде продаје још једну јединицу, котирање стопирано

ХОНГ КОНГ: Посрнули кинески грађевинар Евергранде продаће половину удела у својој јединици за управљање имовином компанији Хопсон дивелопмент за више од 5,0 милијарди долара, објавили су данас кинески медији, након што су и Евергранде и Хопсон затражили прекид трговања њиховим алкцијама уочи те велике трансакције.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Евергранде, који је био водећа грађевинска фирма у Кини, суочава једним од највећих реструктурирања у земљи, јер због инсолвентности не може да рефинансира 305 милијарди долара дуга.

Компанија је саопштила да је затражила обуставу трговања на берзи поводом предстојеће огромне трансакције, а из њеног предузећа за управљање имовином су најавили и "могућу продају свих акције компаније", извештава Ројтерс.

Кинески државни дневник Глобал Тајмс овјавио је да је Хопсон купац 51 посто удела у имовинској јединици за више од 40 милијарди хонгкошких долара (5,1 милијарду америчких долара), позивајући се на извештаје неименованих других медија. Из Хопсона су саопштили да су обуставили трговање њиховим деоницама, у ишчекивању објаве везане за велику аквизицију кинеске фирме која котира на берзи у Хонг Конгу.

Изгледа да је овај могући купопродајни договор поново иницирао забринутост инвеститора због ризика од могућег домино ефекта на тржишту или удара на кинески сектор некретнина и економију уопште ако Евергранде пропадне или буде ликвидиран по најнижој цени акција.

Пекинг подстиче државне фирме да купују имовину Еверграндеа, рекли су Ројтерсу прошле недеље добро информисани извори.

Компанија Хопсон стоји добро у поређењу са другим грађевинским фирмама, јер располаже већом активом од обавеза, побољшала је профит у првој половини године и исплаћује дивиденде.

Акције Хопсона, чија је тржишна вредност 7,8 милијарди америчких долара, порасле су од почетка године 40 одсто, а агенција Фич јој је је у јуну оценила кредитни рејтинг на нивоу Б+.

Еверграндеова јединица за управљање имовином такође је била профитабилна у првој половини 2021. године, уз раст прихода у односу на годину дана раније.

Ипак, с финансијским обавезама које одговарају износу од 2,0 посто кинеског бруто домаћег производа, Евергранде је изазвао забринутост да би његове проблеми могли да се прошире на финансијски систем што би се одразило на тржишта широм света.

Данашња обустава трговања акцијама изазвала је пад јуана у приобалном појасу земље за око 0,3 процента према долару и погодила референтни индекс хонгкошке берзе Ханг Сенг, посебно акције финансијских и других грађевинских фирми.

Акције Еверграндеа су у досадашњем делу године пале за 80 посто, а поткопана је и вредност његовим обвезница. Акције у његовој јединици за услуге управљања имовином су потонуле за 43 одсто, због проблема групе да плати дугове својим бројним зајмодавцима и добављачима.

Колони поверилаца којима Евергра дугије 20 милијарди долара сваким даном се придружује још понеко, а држаоци обвезница кажу да им последњих недеља нису плаћене камате. Еверграндеу доспева плаћање купона на доларске обвезнице у укупном износу од 162,38 милиона долара у наредних месец дана.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести