КРАШ Поред Шарановића, још инвеститора у трци за деонице

ЗАГРЕБ: У трку за акције Краша, поред српског бизнисмена Небојше Шарановића и браће Пивац укључили су се нови "агресивни инвеститори", пише данас Новац.хр.
kras
Фото: Printscreen

Портал наводи да су се последњих дана појавила још два власничка рачуна, оба преко Загребачке банке, путем којих су купљене деонице те загребачке кондиторске компаније.

Један од њих дошао је до 0,4 одсто власништва, а тај проценат се од среде се не повећава, док је други већ на 1,89 одсто власништва, а у уторак је имао 1,2 одсто деоница.

То значи да је инвеститор који стоји иза тог рачуна агресивно куповао деонице почетком недеље, а могуће је или да Kappa Star Limited, холдинг компанија у власништву Небојше Шарановића, купује с нових власничких рачуна или да се појавио нови играч, пише Новац.хр.

Краш Есоп или Месна индустрија браће Пивац не би смели да купују акције док је на снази најава јавне понуде о откупу осталих деоница Краша, али није искључено да неко ради у њихову корист као пртивтежа Шарановићу.

Према новим подацима Централне клириншке депозине агенције за среду, Kappa Star Limited, холдинг компанија у власништву Небојше Шарановића, путем власничког рачуна РБА Аустрија дошла је до 8,75 одсто власништва, а информације за петак вероватно ће показати и да су прешли десет одсто.

Поједини медији оптужили су крајем недеље Марицу Видаковић, заступницу Краша, за инсајдерско трговање јер је крајем августа купила 900 деоница компаније, наводећи да је тако зарадила 460.000 куна.

Она, међутим, није продала те деонице јер би то било познато с обзиром на то да би о продаји морала да обавести берзу и није ништа зарадила на њима.

Зна се и да је Видаковић ове године је трипут куповала деонице Краша, што је забележено на Загребачкој берзи.

Новац.хр оцењује да би уствари руководство Краша могло да буде “оптужено” да је недовољним реструктурирањем компаније намерно држало цену деонице тако ниско, на близу 400 куна, само да би могло да их прода за 900 или 1.000 куна о када се појави неко ко може да их купи по тој цени.

Претпоставља се да Месна индустрија браће Пивац није намеравала да за деоницу Краша у јавној понуди да више од 500 куна.

Уз то, овако састављена понуда Месне индустрије браће Пивац, у којој се наводи како се тек чека одлука Краша Есоп о могућем заједничком преузимању, говори о томе да је она састављена на брзину као реакција на велики пораст цене 4. септембра.

Због тога, наводи Новац.хр, изгледа да није било цурења информације о јавној понуди и покушаја зараде на тој информацији, него да је јавна понуда настала као реакција на изненадни раст и као покушај “закључавања” обавезне минималне цене у јавној понуди на релативно ниском нивоу испод 500 куна.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести