Макроекономске анализе и трендови: Оживели индустријска производња, извоз...

Укупна индустријска производња у Србији, посебно прерађивачка, оживела је у фебруару, а регистроване су и повољније тенденције везане за робну размену с иностранством, поручили су јуче економисти на представљању 291. броја часописа „Макроекономске анализе и трендови” (МАТ).
grafikon, pixabay
Фото: pixabay.com

„Фебруар је донео преокрет у смислу оживљавања индустријске производње након два-три лоша месеца, а нарочито је порасла прерађивачка индустрија, што је веома добро“, оценио је сарадник МАТ-а Иван Николић на конференцији за новинаре.

„Пораст прерађивачке индустрије су највише изнели прехрамбена индустрија и производња нафтних деривата. Извоз је опет у двоцифреном расту, што је добро, а увоз је покривен извозом са 74,1 одсто. Пораст извоза је регистрован у исто време када су наши главни спољнотрговински партнери – Немачка и Италија – забележили лоше резултате, што је сигнал да се ствари у ЕУ не поправљају, будући да већ дуго има озбиљне проблеме.“

У вези с постигнутом макроекономском стабилношћу, Николић каже да у тој области у фебруару није било промена – инфлација је потпуно у границама циља, а у прва два месеца забележен је и 25 милијарди динара бољи фискални суфицит него што је планирано.

Сарадник МАТ-а Стојан Стаменковић каже да је у фебруару дошло до међугодишњег раста индустријске производње од 2,4 одсто, док је производња прерађивачке индустрије повећана 3,8 одсто.

„Динамику у наредном периоду подстиче потрошња и, донекле, извоз, али још увек нема потребне динамике домаћих инвестиција, а могуће је да ће деловати и неки ограничавајући фактори, као што су привредна динамика у ЕУ, квоте на увоз челика, итд...“, казао је он.

Додао је и да бележимо запажен пораст директних страних инвестиција и да је убрзан раст зарада, али да је у наредном периоду кључно убрзавање раста инвестиција, а не потрошње.     

Е. Д.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести