Морган Стенли подигао прогнозу цене нафте на 100 долара за барел

ЊУЈОРК: Инвестициона банка "Морган Стенли" је подигла прогнозу цене нафте за први квартал 2023. са раније процењених 95 на 100 долара по барелу, наводећи да ће договор групе ОПЕК+ о оштром смањењу производње и ембарго ЕУ на руску нафту који треба да ступи на снагу у децембру довести до оскудне понуде.
nafta
Фото: pixabay.com

Алијанса ОПЕК+, која окупља чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њихове савезнике, укључујући Русију, одлучила је јуче на састанку у Бечу да смањи пумпање за 2,0 милиона барела дневно, након што је током већег периода у последње две године повећавала производњу како би је вратила на ниво пре удара ковид пандемије 2020, када је, такође, нагло срезала пумпање.

„Сада процењујемо дефицит понуде на тржишту нафте од 0,9 милиона барела дневно у 2023. години, у односу на 0,2 милиона барела дневно раније. Та прогноза претпоставља да ће руска производња нафте пасти за 1,0-1,5 милиона барела дневно након ступања на снагу ембарга ЕУ на увоз руске нафте“, објавио је данас "Морган Стенли", преноси Ројтерс.

Банка сада предвиђа да ће цена европске нафте Брент у првом кварталу 2023. износити 100 долара по барелу уместо 95 долара, како је раније прогнозирала, и напомиње да ће „Брент достићи 100 долара за барел брже него што смо раније процењивали".

Међународно референтна нафта Брент се трговала јутрос за око 93,29 долара по барелу, након што је у среду ојачала за 1,7 процената.

Ворен Патерсон, шеф за стратегије на робним тржиштима у холандској ИНГ банци, сматра да ће најављено смањење пумпања из ОПЕК+ групе драматично променити баланс на тржишту нафте у остатку 2022. и у целој 2023. години.

Смањење понуде од око 1,1 милиона барела дневно значи да ће тржиште бити уравнотеженије у четвртом кварталу 2022. и у великом дефициту током целе 2023. године, наводи Патерсон.

„Ова најновија акција ОПЕК+ подупире нашу актуелну прогнозу цене нафте за целу 2023. од 97 долара по барелу", додаје он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести