Нафта, евро и акције у успону на светским берзама

ЛОНДОН: Светске берзе показују данас знаке оптимизма, при чему су цене акција у успону други дан заредом, а ојачали су и нафта и вредност евра, упркос рекордном броју нових случајева корона вируса у САД.
l
Фото: Youtube Printscreen

Број заражених се повећао широм Сједињених Држава за најмање 39.818 нових случајева у четвртак, што је највећи једнодневни пораст до сада.

То, међутим, није уздрмало европске акције, тако да је индекс Стокс 600 регистровао раст од 1,2 процента на преподневном трговању, елиминишући део губитака од прошле седмице, преноси Ројтерс.

Овај индекс је на путу да заврши трговачку недељу у минусу од 0,5 посто, што је његов најмањи недељни губитак у пет последњих пет месеци.

Индекс Лондонске берзе ФТСЕ 100 порастао је за око 1,5 процената.

Глобални МСЦИ индекс тржишта капитала, који прати кретање акција на берзама у 49 земаља, ојачао је за 0,4 одсто, повећавши добитке забележене касно у четвртак.

На валутним тржиштима, долар је пао у Лондону, при чему се доларски индекс спустио данас на 97,325 поена према корпи главних ривалских валута, уз тенденцију да крај недеље дочека ослабљен за око 0,4 процента.

Евро је порастао према америчком долару, и на путу је да оствари највећи недељни раст у последње три седмице.

Цене нафте су такође ојачале, подржане растом оптимизма у погледу опоравка тражње за горивом широм света, упркос сигналима о поновном оживљавању америчке производње “црног злата”.

Фјучерси америчке ВТИ нафте су порасли за 20 центи или 0,5 посто, на 38,92 долара по барелу, а цена фјучерса северноморске нафте “брент” је напредовала за 31 цент или 0,8 процената, на 41,36 долара за барел.

Цена злата се незнатно повећала на 1.763,65 долара по унци.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести