Нафта може да достигне 100 долара у првом кварталу 2022

БАГДАД: Цене сирове нафте могле би да достигну 100 долара по барелу у првом или другом кварталу следеће године, јер су глобалне залихе на најнижем нивоу, изјавио је данас ирачки министар за нафту Ихсан Абдул Џабар.
nafta
Фото: pixabay.com

Он је, у разговору са новинарима у Багдаду, рекао да је износ од 75 до 85 долара "прихватљив" распон цена за барел сирове нафте на дужи рок, преноси Ројтерс.

Истакао је да су Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници, који чине групу ОПЕК+, против неразумног раста цена изнад прихватљивих нивоа, али су "истовремено против гомилања глобалних залиха нафте, што би могло да доведе до колапса нафтних тржишта".

Џабар је додао да су у оквиру ОПЕК+ групе у току разговори о начинима за уравнотежење цена нафте, напомињући да за сада на столу није одлука о повећању производње изнад нивоа који је предвиђен раније потписаним споразумом о додавању 400 хиљада барела дневно на тржиште сваког месеца.

Ирачки државни буџет за 2022. ће се темељити на цени нафте од 55 до 60 долара, рекао је он, додајући да очекује да ће извоз "црног злата" из те земље у октобру у просеку износити 3,4 милиона барела дневно, укључујући и нафту из курдског региона на северу Ирака.

Цене нафте су незнатно попустиле на данашњем азијском трговању, али се и даље крећу близу вишегодишњих максимума, услед наставка енергетске кризе која тресе све регионе света.

Цена фјучерса америчке WTI нафте склизнула је за 0,45 посто на 82,59 долара по барелу, што је недалеко од максимума забележеног у понедељак од 83,18 долара, што је истовремена био највиши ниво од 2014.

Северноморска нафта Брент је ослабила за 0,4 процента на 84,71 долара, према извештају британске агенције.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести