Опоравак цена нафте после стрмоглавог пада

ЛОНДОН/СИНГАПУР: Цене нафте се се данас благо опоравиле након стрмоглавог пада током претходне сесије.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Јучерашњи пад цена нафте је показао да одлука Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника о продужењу смањења производње "црног злата" није била довољна како би отклонила забринутост инвеститора због успоравања глобалне економије.

На најновији скок цена су, како наводи агенција “Блумберг”, утицали подаци који су указали на веће смањење залиха у САД од очекиваног.

Цена севермонорске нафте "брент" скочила је за 49 центи на 62,89 долара за барел, док је америчка "лака" нафта за августовску испоруку поскупела за 39 центи на 56,64 долара за барел.

Цене обе врсте нафте пале су јуче за више од 4,0 одсто, услед забринутости због успоравања глобалне економије.

ОПЕК и други произвођачи, попут Русије, договорили су се јуче да продуже договор о смањењу производње нафте до марта 2020. године, јер су успели да превазиђу разлике у настојању да подупру цене тог енергента.

Уочи данашњег објављивања званичних података америчке владе о залихама у САД, Амерички институт за нафту (АПИ) је саопштио да су залихе смањене за пет милиона барела прошле недеље, што је више од очекиваног пада од три милиона барела.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести