Пад акција Епла 2,6 одсто, компанија изгубила 34 милијарди долара

ЊУЈОРК: Акције Епла пале су током трговања у уторак за 2,6 одсто у једном моменту, што је збрисало 34 милијарде долара тржишне вредности америчке технолошке компаније и повукло индексе на Волстриту наниже, објављено је на порталу ЦНН Бизнис.
berza, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Rićard Drew)

На затварању берзе акције Епла су закључене у минусу од 1,8 одсто у односу на претходни дан.

На овај драматичан пад утицало је упозорење Епла да не очекује да ће остварити планирани квартални приход због успоравања производње и ослабљене тражње у Кини, где је компанија затворила све своје продавнице због епидемије коронавируса.

Према првобитним плановима, највреднија компанија у Сједињеним Државама, чија је тржишна вредност 1,4 билиона долара, очекивала је да ће у свом другом фискалном кварталу остварити нето продају између 63 милијарде и 67 милијарди долара.

Након Епловог саопштења, индустријски индекс Дау Џонс је потонуо трећи дан заредом јер су се инвеститори повукли како би размотрили упозорење технолошког дива, преноси ЦНБЦ.

Вредност Дау Џонс индекса је на затварању пала за 165,89 поена или 0,6 посто, на 29.232,19 бодова.

Индекс С&П 500 је спласнуо за 0,3 процента на 3.370,29 поена, док је технолошки Насдак Композит забележио мали добитак завршавајући дан на рекордно високом нивоу од 9.732,74 поена.

Компанија "Тесла" је допринела расту Насдака, будући да је њена акција скочила за више од 7,0 процената. Такође је ојачао Нетфликс за 1,9 посто, достижући највиши ниво од јула 2018. године, као и Алфабет који је регистровао мали добитак од 0,1 одсто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести