ПРОДУКТНА БЕРЗА ПРВЕ НЕДЕЉЕ АПРИЛА Ево која култура доминира у трговању

Током прве недеље априла преко Продуктне берзе је прометовано 2.600 тона робе укупне финансијске вредности 54.730.500 динара. У односу на претходну седмицу, промет је био мањи за 38,99 одсто.
а
Фото: Dnevnik.rs

Као и претходне недеље, поново је највише интересовања на тржишту показано за пшеницу, те је она била доминантна култура у трговању.

Цене примарних пољопривредних производа наставиле су раст и ове седмице.

Ускршњи празници и нерадни дани на светским берзама имали су утицај и на наше тржиште, те почетком недеље на тржишту кукуруза није било пуно активности будући да су учесници ишчекивали информације и цене са светских тржишта.

До повећања активности дошло је тек средином седмице, а крајем недеље тражња је била нешто већа од понуде.

Фото: Dnevnik.rs

Приметно је било и интересовање за влажнијим кукурузом - до 16 одсто влаге. Кукурузом се трговало у ценовном распону од 17,20 до 17,30 дин/кг без ПДВ-а у зависности од анализе на афлатоксин. Пондер цена износила је 17,26 дин/кг без ПДВ-а (18,98 дин/кг са ПДВ-ом). У односу на претходну седмицу, приметан је раст цене кукуруза од 0,5 одсто. Кукурузом се трговало и на паритету ЦПТ лука по цени од 17,80 дин/кг без ПДВ-а. Закључен је и један берзански уговор за кукуруз род 2022. године на паритету ЦПТ купац по цени од 17,50 дин/кг без ПДВ-а. У укупном обиму промета ове недеље кукуруз је учествовао с 33 одсто.


Понуда соје мања од тражње

На тржишту соје ове седмице је било приметно повећање активности, при чему је понуда била слабија од тражње. Закључен је један берзански уговор по цени од 53,50 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета (58,85 дин/кг са ПДВ-ом), што је уједно била и пондер цена. У односу на претходну недељу, приметан је раст цене сојиног зрна од 2,49 одсто.


Као и код кукуруза, и тржиште пшенице је почетком недеље било мирно уз приметну слабију тражњу. Другог дана у недељи дошло је до њеног повећања. да би већ у среду понуда била већа од тражње. Пшеницом се трговало у ценовном распону од 18,90 до 19,00 дин/кг без ПДВ-а у зависности од параметара квалитета. Пондер цена износила је 18,94 дин/кг без ПДВ-а (20,84 дин/кг са ПДВ-ом), те је у односу на седам дана раније цена пшенице била виша за 1,47 одсто. Пшеница је била примарна култура у трговању ове недеље и чинила је 65 одсто укупног  недељног промета.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести