Телеком за мај спрема еврообвезнице, прва емисија 500 милиона евра

БЕОГРАД: Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић најавио је данас да ће то предузеће бити прва домаћа компанија која ће половином године почети да издаје еврообвезнице и да ће прва емисија на ЕУ берзи бити вредна 500 милиона евра.
1
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Телеком Србија ће претходно добити међународни кредитни рејтинг, а Лучић открива за Тан‌југ да ће већ почеком маја бити завршено све што је потребно за излазак на ЕУ берзу, али да ће тачан тренутак емисије зависити од услова на берзи због украјинске кризе.

Лучић је додао да ће Телеком највероватније изаћи на франкфуртску или луксембуршку берзу.

"Већ почетком маја биће завршено све што треба за излазак Телекома на берзу, а у ком месецу ћемо тачно изаћи, зависиће од саме процене када ће берза најбоље радити због кризе у Украјини", рекао је Лучић и додао да ће Телеком свакако половином године изаћи на ЕУ берзу.

Лучић је казао да ће Телеком тако, првом емисијом, прикупити 500 милиона евра и истакао да је сигуран да ће интересовање бити и много веће, али да им сада није потребно више средстава.

"Уложићемо тај новац у даљи развој оптичке инфраструктруе, мобилне мреже и у ширење Телекома (у иностранству)", казао је Лучић.

Нагласио је да ће корпоративне еврообвезнице донети Телекому нове приходе у будућности.

Лучић каже да је раније била најинтересантнија лондонска берза, али да су због Брегзита постале доминантније берзе ЕУ.

Генерални директор Телекома каже да је Телеком остварио велики раст прихода прошле године, на нивоу Телеком групе од девет одсто односно 150 милијарди динара прихода.

Телеком Србија је, додаје, имао у 2021. години 108 милијарди динара прихода, што значи да је приход повећан на 130 милиона евра.

Телеком је на нивоу групе у 2021. имао и велики раст броја корисника мултимедије за 150.000.

"Само у Србији је Телеком имао приход од 108 милијарди евра, што је за скоро 16 милијарди динара него приход 2020, а у 2022. ћемо са приходом прећи милијарду евра", навео је Лучић.

Телеком ће, додаје, бити прва фирма из Србије која је издала еврообвезницу на страној ЕУ берзи, што ће бити изузетно важно за Телеком, али и целу Србију, нагласио је Лучић.

Челник Телекома је рекао да ће та компанија бити прва изворно из Србије која ће изаћи на ЕУ берзу пошто постоје компаније које су већ на берзи, али су део великих компанија из других земаља.

Напомиње да излазак на берзу подразумева поштовање строгих корпоративних правила понашања и да је излазак Телекома на ЕУ берзу знак стабилности пословања Телекома и да међународни инвеститори верују у Телеком Србија.

Када је реч о даљем ширењу Телекома, Лучић је рекао да су амбиције тог предузеће велике и да ће ове године у три земље пустити мобилну телефонију, Северној Македонији, Шавајцарској и Немачкој.

"У другој фази ћемо се проширити у Америку и Канаду", додао је Лучић.

Телеком ће добити међународни кредитни рејтинг од реномираних агенција Мудис и Стандард енд пурс, што је услов за излазак на берзу.

Лучић је напоменуо да је изласку Телекома на берзу допринео и све бољи кредитни рејтинг Србије.

Челник Телекома каже да се аукција за доделу 5Г спектра очекује у септембру и да ће 5Г мрежа бити пуштен већ крајем ове године.

"Већ сада монтирамо најсавременије базне станице које то подржавају и оног тренутка када добијемо фреквентни опсег и лиценцу, врло брзо ћемо то пустити у највећим градовима", казао је Лучић и додао да ће Телеком тада пустити и нове сервисе.

Подсетио је да Телеком од августа пушта на Арени Премијер лигу и изразио очекивање да ће то повећати број корисника националног оператера.

Лучић је, говорећи о продукцији, најавио да ће крајем априла на Суперстар каналу бити премијерно приказан трећи део серије Државни службеник, као и да на јесен креће серија Тома која је, како је рекао, доста шира од филма.

"Биће и наставак серије Убице мог оца, сада снимамо шести део који ће бити пуштен крајем ове и почетком наредне године", додао је Лучић.

Челник Телекома подсећа да је то предузеће покренуло први предузетнички Фонд за финансирање иновативних стартапа и очекује да ће прво финансирање стартапа почети крајем априла.

"Позивам све који имају добре идеје да оду на наш сајт и да се пријаве и биће сигурно позвани", поручио је Лучић.

Напоменуо је да је формиран одличан тим који ће процењивати да ли је нека идеја универзала и како на њој треба радити да би постала универзална и могла да се развије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести