Успешан берзански деби Airbnb-а, цена акција удвостручена

ЊУЈОРК: Акције Airbnb-а су више него удвостручиле вредност на свом америчком берзанском дебију у четвртак, чиме је тржишна капитализација компаније за изнајмљивање кућа премашила 100 милијарди долара.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Иницијалном јавном понудом (ИПО) Airbnb-а, највећом у САД у 2020. години, крунисана је година у којој је владала права помама инвеститора за технолошким акцијама, наводи Ројтерс.

Трговање акцијама Airbnb-а отворено је на ценовном нивоу од 146 долара на Насдак берзи, што је далеко изнад 68 долара, односно више него дупло изнад цене коју је компанија утврдила за ИПО. Током трговања цена је у једном тренутку достигла максимум од 165 долара, а на затварању је износила 144,71 долара.

Ова иницијална јавна понуда представља кулминацију запањујућег опоравка Airbnb-а, којем је пандемија ковид-19 раније ове године задала тешке финансијске ударце.

Захваљујући ублажавању мера закључавања уведених због короне, све већи број туриста се определио да за боравак на путовањима резервише куће уместо хотела, што је помогло Airbnb-у да неочекивано оствари профит у трећем кварталу.

Фирма са седиштем у Сан Франциску је такође профитирала од повећаног интересовања за изнајмљивање кућа на периферији већих градова.

Мислим да летос није баш много људи очекивало да ће видети ИПО Airbnb-а ове године. Ово је за нас било невероватно путовање, рекао је за Ројтерс главни извршни директор компаније Брајан Чески, чији власнички удео Airbnb-у сада вреди 11 милијарди долара.

Листирање Airbnb-а, који је основан 2008. године као веб сајт за резервацију соба за учеснике пословних конференција, било је једно од најишчекиванијих америчких ИПО-а у 2020, која је и иначе рекордна година по броју уврштавања на берзу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести