Чадеж: Има купаца за Фриком, Дијамант, Меркатор

БЕОГРАД: Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да има заинтеросавних купаца за Фриком, Дијамант и Меркатор, предузећа која послују у систему Агрокора, али и напоменуо да је то само једна од могућности.
marko cadez
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"Заинтересоване су и домаће фирме, али и неки страни фондови. Постоје и интерес, и новац, и воља. Али не можете да купите нешто што још не знате шта је, док све не буде јасно, док се не утврди на који начин су фирме унутар система повезане, што кредитно, што производно, док се не види шта ће бтии стратегија нове управе", рекао је Чадеж.

Чадеж је у интервјуу за "Нови магазин" казао да постоји интересовање и за Меркатор у Словенији, који као целина такође може да буде предмет продаје.

Он је оценио да није лоше то што је то што је словеначка влада парламенту предложила "леx Меркатор".

Тиме се случај подиже на државни ниво и свима шаље сигнал, и банкама и добављачима, да ће декомпозиција Агрокора бити процес који би требало да буде спроведен контролисано, указао је Чадеж.

Како је рекао, према информацијама којима располаже, не постоји ниједна назнака да неко у Влади Србије уопште размишља на начин да се лоше пословање појединих фирми сведе на покривање парама пореских обвезника.

"Судећи по изјавама хрватских политичара, не видим ни да је држава Хрватска спремна на тако нешто. Она на неки начин може да буде гарант стабилности или гарант да ће у договору са банкама и добављачима неке ствари сада функционисати, али ни то не може да траје вечно", рекао је Чадеж.

Чадеж је истакао да је циљ да се направи озбиљна анализа, да се компанија реструктурира и да се излаз проналази у бизнис солуцијама, односно у промени власничке структуре кроз улазак другог приватног власника.

Он је указао да постоји неки временски оквир у којем може да се обави реструктуирање Агрокора, али да ће се на крају ствар решавати продајом.

"Нема другог начина", поручио је Чадеж, додајући да не види да било Словенија, Хрватска, Босна и Србија располажу толиким новцем којим би преузела дугове.

Чадежз је навео да ће се ситуација с компанијама унутар систем видети тек када се направи озбиљна анализа.

Фирме у склопу Агрокора међусобно су повезиване у складу с пословном логиком, па је тако Фриком повезан са Ледом, Дијамант са Звјездом..., објаснио је Чадеж.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести