Чадеж: Инвестиције америчких компанија 4 милијарде долара 

БЕОГРАД: Америчке компаније инвестирале су четири милијарде долара у Србију јер је наша земља постала пожељна и стабилна инвестициона дестинација а преко Споразума о слободној трговини Србија има приступ на тржиште од преко милијарду људи, истакао је данас председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.
marko cadez
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Он је на конференцији "Траде Њиндс у ПКС, на сусрету са привредно политичком делегацијом Савезне државе Мериленд из САД рекао и да је заштита животне средине уз ИТ, фармацеутску, аутоиндустрију ново поље потенцијалне сарадње и област у којој се очекује нови талас америчких улагања у Србији.

"Америчких инвеститора у Србији је из године у годину све више и њихов допринос кроз производњу, извоз и запошљавање је све већи. Према америчким изворима, укупна улагања компанија из америке у Србији износи готово четири милијарде долара", нагласио је Чадез обраћајући се привредницима из САД и Србије.

На скупу у ПКС присуствовали су представници 20 компанија из Србије из пољопривредног и прехрамбеног сектора, машинске индустрије, медицинске привреде, као и представници трговинских ланаца и дистрибутерских кућа.

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скат, нагласио је на скупу да ће САД и даље градити, како је рекао, добре односе са Србијом не само у области улагања већ и билатералних односа као и у растући сектор услуга.

"То је нешто на чему ћемо градити наше партнерство", истакао је Скат и појаснио да САД жели да буде међу 10 најбитнијих партнера Србији.

Такође, Скат је подсетио да је само прошле године трговинска размена износила 500 милиона долара са нашом земљом.

Он је представио на скупу неколико међународних компанија из Америке чији су представници присутни у Србији и који ће у наредним данима имати састанке са српским привредницима.

"Наше партнерство помаже да се запошљавају људи како у Америци тако и у Србији и то је вин-вин ситуација", казао је Скат.

Министар заштите животне средине Горан Триван истакао је на скупу да је улагање у овај сектор у Србији веома значајан и да су очекиване и неопходне инвестиције око 14 милијарди долара.

Он је објаснио да ће се процес улагања у заштиту животне средине у Србији интензивно наставити у наредном периоду и то пре свега у секторима управљања отпадом и у сектору енергетске ефикасности.

"Свако ко дође у Србију, инвестира и у цео регион. Србија својом политиком и економском политиком коју води, отвара врата у читавом окружењу", нагласио је Триван.

Он је додао да ће се инвестирањем у ову област отворити неколико хиљада нових радних места.
Трејд виндс је највећа годишња трговинска мисија владе САД која има за циљ да компаније из САД упозна са потенцијалном сарадњом са другим тржиштима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести