Челарево добија фабрику чарапа

Између месне заједнице у Челареву и руско-италијнске компаније „Реал Книтинг“ из Гајдобре постигнут је договор по којем би познати произвођач чарапа покренуо производњу и у челаревском погону.

Погон би радио у две производне хале бившег Текстилног комбината „Дунав“, пословни простор купила је месна заједница, уз помоћ компаније „Карлсберг“ која послује у том месту и локалне самоуправе. 

По речима директора компаније у Гајдобри Клаудија Мањанија, погон у Челареву почео би рад за пет-шест месеци, односно чим се заврши адаптација производних хала. За почетак, биће запослено 25 радника, углавном жена, које су се до сада показале као вештије у производњи женских чарапа. Међутим, биће посла и за мушкарце: првенствено има потребе за електричарима, механичарима, магационерима... Извесно је да ће погон у Челареву радити најмање три године, а ако се којим случајем производња прекине, запослени неће остати без посла јер ће га бити у производним халама те компаније у Гајдобри, где већ, по речима руководства фирме, ради око 850 радника.

– После куповине „Меркура“ у Бачкој Паланци, општина Бачка Паланка имале је среће и приликом овог посла у Челареву – каже заменик председника бачкопаланачке општине Бојан Радман. – Уз општинске паре, компанија „Карлсберг“, као једна од друштвено најодговорнијих, одлучила је да више-
милионским износом подржи месну заједницу у куповини две производне хале. Велика је срећа и то што смо одмах нашли закупца, компанију „Реал Книтинг“ која ће у најкраћем времену покренути производњу. Општина у сваком тренутку садашњем закупцу може отуђити те хале и сав новац који је из буyета дат за куповину вратити у њега. 

По речима посланика у Скупштини АПВ др Горана Латковића из Челарева, куповином фабричких хала „Дунава“ у Челареву и повезивањем стажа за око 400 радника бившег гиганта ублажена је неправда коју је том месту и радницима нанео лош Закон о приватизацији који је многе завио у црно.
Обе купљене производне хале имају употребну дозволу и по адаптацији за нову производњу и монтирању машина посао може кренути. 

М. Суџум

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести