Цена струје у Србији и даље ће бити најнижа у Европи

Од 1. септембра у Србији ће струја бити скупља за 6,5 одсто, а виша ће бити и накнада за обновљиве изворе енергије.
struja dalekovod
Фото: pixabay.com

Разлика у рачуну једног просечног домаћинства ће, рекла је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, након поскупљења електричне енергије и накнаде за обновљиве изворе енергије бити око 320 динара, додавши да ће  поред тога цена струје у Србији и даље бити најнижа у Европи.           

- На рачуну за струју нема скривених трошкова, све стоји на рачуну и има се тачан увид колико је потрошено и колика је накнада за обновљиве изворе енергије - рекла је Зорана Михајловић. - Новим законом укинуте су „фид ин тарифе”, управо због тога да отворимо тржиште ОИЕ и да почнемо да градимо. У једном тренутку када је требало подржати ОИЕ држава је утврдила те тарифе и из тог разлога постоје одређене накнаде за ОИЕ. Она је оценила да се до сада није довољно улагало у изградњу нових постројења, као ни одржавање и унапређивање постојећих и да ће сада за то бити потребно више година. Указујући да Србија може да произведе довољно струје за своје потребе, министарка је рекла и да за то тренутно нема капацитета.

- Ми смо се као држава у области енергетике затворили, нисмо отворили тржиште у области гаса и дозволили смо да у једном тренутку имамо највишу цену за овај енергент у Европи за привреду - баш зато што тржиште није било отврорено и што нико са стране није могао да да учествује у дистрибуцији или продаји гаса. Исто смо то урадили и у електроенергетици и нисмо улагали. Ни један једини нови пројекат није покренут, пре десет година је покренут “Костолац Б3” и није још увек завршен. Ми смо земља која је некако у енергетици све време трошила, а ништа није улагала и то је био озбиљан проблем - рекла је Зорана Михајловић.


Очување енергетског биланса

Основни разлог забране извоза пелета и одређених дрвних сортимената и ограничена цена пелета јесте да се сачува енергетски биланс и  не догоди се да или због недостатка ових енергената или превисоке цене људи који се њима иначе греју пређу на грејање струјом, рекла је Зорана Михајловић.

- У Србији више од 110.000 домаћинстава користи пелет за грејање, више од 750.000 домаћинстава користи огревно и ако они не могу да дођу до огревае прећи ће на струју и угрозити енергетски биланс- рекла је Зорана Михајловић. Мере сличне онима које је донела Влада Србије доносе и владе других земаља у окружењу. Покушавамо да направимо ред на тржишту како би свих енергената било довољно и да цене не буду превисоке.


Она је указала да је потребно да се заврше хидроелектране “Бистрица” и “Ђердап” 3, који су проглашени за пројекте од посебног националног интереса. Министарка Михајловић је рекла да Србија нема довољне количине угља за предстојећу зиму и да је и то последица лошег управљања.

Што се тиче процеса диверзификације, министарка Михајловић је указала да је важно то што је интерконектор Ниш - Димитровград у изградњи и да је, иако се Србија у наредним годинама неће одрећи руског гаса, важно да се праве и друге опције повезивањем са земљама у региону.

- Србија има два правца снабдевања, али само једног добављача, па  разговорамо с Азербејyаном да следеће године, када интерконекција Ниш- Димитровград буде готова, можемо себи да обезбеди најмање 30 посто наших потреба. Важно је и да Србија постане транзитна рута за гас. Ми смо на позицији да, уколико се не повежемо с регионом и не будемо транзитна рута за гас, заиста поново будемо изопштени и то је оно против чега се ја суштински борим изато је повезивање са свима веома битно рекла је министарка Михајловић.       

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести