Цене хране у свету ниже у августу

Глобалне цене хране су потонуле у августу, углавном услед наговештаја да ће род житарица бити знатно већи него што се раније процењивало, што је подигло очекивања да ће порасти и залихе жита, објавила је Организација УН за храну и пољопривреду (ФАО).

ФАО-в индекс основних прехрамбених производа опао је у августу 1,3 одсто у односу на претходни месец, на просечних 176,6 поена. Тиме је окончан тромесечни период раста цена хране, констатује ФАО у извештају, додајући да су оне ипак још увек шест одсто изнад прошлогодишњег нивоа.

Пад је у великој мери последица смањења ФАО-вог индекса цена житарица од 5,4 одсто, на шта је утицао суноврат цена пшенице због знатно побољшаних процена рода у Црноморском региону.

Организација УН за храну је подигла прогнозу светске производње житарица на 2,611 милијарде тона, што је рекорд свих времена. Очекује се да ће светске залихе житарица такође достићи рекордних 719 милиона тона до краја пољопривредне сезоне 2018. године.

На нове процене је утицала знатно већа жетва пшенице у Руској Федерацији, која је више него компензовала наниже ревидиране прогнозе за Канаду и САД, као и већи род кукуруза и јечма у Бразилу и Руској Федерацији. 

Осим житарица, у августу у односу на претходни месец знатно је снижен и индекс који мери цене шећера – 1,7 одсто – због повољних изгледа рода шећерне трске у Бразилу, Тајланду и Индији, као и због слабије међународне тражње у светлу нових виших царина које су увеле Кина и Индија. У посматраном месецу су и светске цене меса спласнуле 1,2 одсто, мерено индексом ФАО, а нарочито је појефтинила говедина због осетно већег аустралијског извоза. С друге стране, биљна уља су у августу забележила раст цена од 2,5 одсто на месечном нивоу, због виших цена палминог уља, а млеко и млечни производи поскупели су 1,4 одсто у односу на јул, услед јачање тражње за млечним мастима у Европи и Северној Америци.

Д. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести