Цене нафте узлетеле на вести о договору ЕУ и корона вакцини

ЛОНДОН: Цене нафте скочиле су данас на највиши ниво од марта “на крилима” позитивних вести о клиничким испитивањима вакцине против вируса Ковид-19 и договоу лидера Европске уније о фонду за опоравак привреде од последица корона кризе.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Северноморска нафта “брент” порасла је за 1,27 долара на 44,55 долара по барелу на трговању у Лондону око поднева по средњоевропском времену, што је њен највећи дневни скок од средине јуна, од око 2,9 посто, преноси Ројтерс.

Америчка WTI нафта је ојачала за 1,16 долара, достигавши ниво од 41,97 долара за барел, забележивши такође највиши пораст на дневном нивоу у овом месецу, од око 2,8 одсто.

Успону цена “црног злата” допринео је договор лидера Европске уније о фонду вредном 750 милијарди евра (859 милијарди долара) за подстицање опоравка привреде погођене корона кризом, који побољшава перспективе раста тражње за горивом.

Што се тиче кретања на осталим тржиштима капитала, акције на светским берзама и евро су данас такође достигли своје највише нивое у последњих неколико месеци.

Споразум европских лидера омогућава Европској комисији да на тржиштима капитала прикупи милијарде евра средстава у име свих 27 држава чланица, што је до сада незабележен чин солидарности у готово седам деценија дугој историји европске интеграције, наводи Ројтерс.

Цене нафте су такође подупрте јучерашњим обећавајућим подацима о тестирањима вакцине против корона вируса, који су подигли оптимизам да би вакцина могла да буде произведена већ ове године.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести