Ђедовић: Повећање цена струје и гаса биће минимално

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је да је увоз струје контролисан и поручила да ће се настојати да повећања цене струје и гаса буду минимална и за привреду и за грађане, те да мисли да тих повећања неће бити ове године.
dubravka djedovic negre, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Она је за Танјуг рекла да је у октобру био добар рад хидроелектрана и да су до 22. октобра могле да раде скоро у пуном капацитету, те да нисмо уопште имали увоз струје.

"Надгледамо дневну производњу струје у Обреновцу. Крајем октобра смо имали одређен увоз реда величине од осам до десет милиона евра и до средине новембра планира се да буде у том неком сличном износу", рекла је Ђедовић и истакла да је увоз струје контролисан.

Додала је да цена струје из увоза зависи од берзанске цене на коју не можемо да утичемо, а што се тиче цена које плаћају наши грађани и привреда, она је рекла да ће морати да се мења јер "морамо да обезбедимо нашим предузећима да могу да покрију трошкове производње и да улажу у нове капацитете".

Навела је да је за сада разматрано да повећање цене и струје и гаса буде у минималном износу, онолико колико је заиста неопходно и додала да ће те цене остати и даље међу најнижима у Европи.

Додала је да је држава ту у великој мери субвенционисала и грађане и привреду и да ће то наставити да ради, пре свега за најугроженије грађане.

"Гледаћемо да буду минимална неопходна повећања и за грађане и за привреду", рекла је Негре, а на питање да ли ће то бити пре или после Нове године, одговорила је да се још увек ради на тим усаглашавањима, али да мисли да неће бити ове године.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести