Девизне резерве НБС 13,45 милијарди евра на крају фебруара

БЕОГРАД: Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су 13,45 милијарди евра на крају фебруара 2020. године, саопштено је из НБС.
nbs tanjug
Фото: Tanjug

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 182 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају фебруара износиле су 11,37 милијарди евра.

Бруто девизне резерве су на крају фебруара биле ниже за 235,6 милиона евра у односу на јануар, у највећој мери због нето раздужења државе по основу девизних хартија од вредности емитованих на међународном и домаћем финансијском тржишту и девизних кредита, у укупном износу од 184,2 милиона евра, што је допринело смањењу јавног дуга.

Поред тога, у фебруару је исплаћена прва серија обвезница (10,9 милиона евра) на име неисплаћене девизне штедње грађана из бивших република СФРЈ.

Нето приливи остварени по основу ефикасног управљања девизним резервама, донација, девизне обавезне резерве услед уобичајених активности банака и другим основима (укупно 32,3 милиона евра), уз позитиван нето тржишни ефекат (53,3 милиона евра), у значајној мери покрили су нето одливе из девизних резерви по основу активности НБС на међубанкарском девизном тржишту (65 милиона евра) и другим основима (61,1 милион евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у фебруару износио је 484,6 милиона евра и био је за 133,7 милиона евра мањи него у претходном месецу. У прва два месеца ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 1,10 милијарди евра.

У фебруару, као и од почетка ове године, вредност динара готово је непромењена у односу на евро. Народна банка Србије је, у амбијенту присутних потенцијално израженијих депрецијацијских притисака, на међубанкарском девизном тржишту у фебруару нето продала 65 милиона евра, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести