Девизне резерве веће, повећан кредитни потенцијал банака

БЕОГРАД: На крају 2016. у односу на крај 2012. нето девизне резерве Народне банке Србије (кад се од њиховог бруто износа одузму девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основама) повећане су за 1,8 милијарди евра, и то је оно на шта држава може да рачуна, изјавила је данас гувернер НБС Јоргованка Табаковић за Тањуг.
Jorgovanka Tabaković, NBS  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Поводом тврдњи појединих опозиционих посланика да је један од резултата садашње власти и смањење девизних резерви, она је истакла: 

"Наравно, истина је да су у бруто износу у овом периоду девизне резерве смањене за 0,7 милијарди евра, али то значи да су та средства (око 2,5 милијарди евра = 1,8 +0,7) враћена банкама са јасном намером и сврхом да се повећа њихов кредитни потенцијал".

Како је додала, и у својој кући можемо да бројимо све паре које имамо у новчанику, али рачунамо само на своје. 

"Тако је и са девизним резервама Народне банке - ако их има више у бруто износу не значи да наша држава располаже са више девизних средстава неопходних за извршење својих уговорних и законских обавеза - од сервисирања кредитних обавеза до превенције краткорочних осцилација на тржишту", указала је Јоргованка Табаковић.

Према њеним речима, закључак је недвосмислен: држава сада поседује знатно већа средства, док је по основу смањења стопе девизне обавезне резерве (у два наврата за укупно 9 процентних поена) омогућено банкама и привреди да искористи додатне изворе за финансирање раста и запослености.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести