Долар пада четврти дан заредом

ЛОНДОН:Амерички долар је у паду четврти дан заредом и тргује се по најнижем курсу у последњих више од два и по месеца, пошто су инвеститори већим делом укалкулисали најављено пооштравање монетарне политике америчких Федералних резерви у берзанске котације.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Доларски индекс је ослабио данас за 0,2 посто на 94,62 поена према корпи валута, што је његов најнижи ниво од почетка новембра 2021, извештава Ројтерс.

Америчка валута је на путу да на недељном нивоу забележи пад од 1,11 процената, највећи у једној седмици од децембра 2020.

Стратези ХСБЦ банке кажу да тржишне актере све више забрињава утицај који ће ФЕД-ови планови имати на економски раст, почев од смањења програма куповине обвезница и резања биланса централне банке до изгледног повећања каматних стопа.

„Другим речима, тржишта и даље није сигурна да ли је то добра или лоша ствар за амерички долар“, додају из ХСБЦ-а.

У односу на ривале, пад долара је био најизраженији према јапанском јену и кинеском јуану, при чему је у односу на јен потонуо за 0,4 одсто, а у односу на јуан за 0,3 посто.

Евро је порастао за више од 1,0 посто према америчкој валути од почетка недеље до данас, изашавши из распона у којем се кретао од краја новембра, при чему је достигао највиши ниво од 11. новембра од 1,1483 долара.

Британска фунта је такође ојачала, упркос политичкој кризи због новогодишње журке у Даунинг Стриту због које се дрма фотеља премијера Бориса Џонсона. Фунта је на путу да заврши четврту недељу узастопно с добитком, и то од преко 0,5 процената. Према последњим расположивим подацима са тржишта, тргује се на нивоу од 1,3730 долара.

Криптовалуте су се данас стабилизовале након проблематичне трговинске недеље. Цена биткоина се креће испод 42.000 долара, односно око најнижег нивоа у последњих више од три месеца.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести