Донети правилници о робним берзама, почело усклађивање

БЕОГРАД: Комисија за хартије од вредности усвојила је правилнике о минималној садржини правила пословања и давању дозволе за обављање делатности, трговање и надзор над радом робне берзе, и те правилнике објавила на свој сајту.
1
Фото: Youtube Printscreen

Ова подзаконска акта значајна су за примену Закона о робним берзама, донетог половином прошле године, који ће се примењивати од 1. маја.

Комисија за хартије од вредности, као регулаторно тело задужено за надзор, саопштила је да је новим законом први пут регулисана област робних берзи успостављањем савремене робне берзе као организатора правичног, транспарентног и ефикасног тржишта робом и нестандардизованим терминским уговорима.

Правилником о давању дозволе за обављање делатности, трговање и надзор над радом робне берзе прописује се начин и поступак давања дозволе за обављање послова робне берзе, њена кадровска и организациона оспособљеност и техничка опремљеност.

Истим подзаконским актом прописује се и трговање тржишним материјалом и организација трговања бродским простором, транспарентност, вођење евиденција и извештавање робне берзе, као и услови и начин спровођења надзора.

Правилником о минималној садржини правила пословања робне берзе утврђује се шта правила пословања робне берзе морају да садрже, уређује чланство на робној берзи, контрола и мере према члановима робне берзе.

Истим актом прописује се информисање и чување пословне тајне, листинг, испостављање и покривеност налога, трговање тржишним материјалом и бродским простором, обрачун потраживања и плаћање и гарантна средства.

Комисија је саопштила да је правно лице које обавља послове робне берзе дужно да се организује и да усклади своја акта са одредбама Закона и ових правилника до почетка њихове примене.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести