ЕБРД финансира ширење српског софтвераша

ЛОНДОН: Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) финансира први пројекат софтверског инжењеринга на Западном Балкану путем зајма за ширење и раст водећег српског софтверског програмера, компаније ХТЕЦ.
logo-EBRD
Фото: Dnevnik.rs
Брзорастућој компанији за технолошки консалтинг и инжењерске услуге ХТЕЦ, одобрен је зајам од 12 милиона евра као подршка њеном ширењу у Србији и југоисточној Европи, наводи се у саопштењу ЕБРД-а достављеном Тањугу.
 
Половину зајма суфинансира Фонд за експанзију предузећа (ЕНЕФ), тело које финансира развој и ширење пословања малих и средњих предузећа са високим потенцијалом раста.
 
ХТЕЦ је српска компанија са седиштем у Сан Франциску. Један је од водећих међународних произвођача софтвера и пружалаца услуга за истраживање и развој, која шири Р&Д пословну мрежу у југоисточној Европи.
 
Кредитом ће бити подржан програм раста и развоја ХТЕЦ-а, чија прва фаза предвиђа куповину српске ИТ компаније Ексеком (Еxецом). Заједничко предузеће ће имати 600 инжењера који раде на развоју производа, клауд платформама, веб и мобилним технологијама, вештачкој интелигенцији као и хардверском инжењерингу.
 
Новоформирано друштво ће испоручивати потпуно интегрисана решења постојећим и новим купцима у САД и Европи.
 
Развој снажног регионалног истраживачко-развојног центра ХТЕЦ-а на Западном Балкану пружиће подршку домаћим инжењерским талентима и понудити услуге светске класе, које су преко потребне у условима наглог раста тренда рада од куће који је покренула пандемија корона вируса, наводи ЕБРД.
 
Из ЕБРД-а истичу да је за њих ово прилика да сарађују са водећом технолошком консултантском и инжењерском компанијом за Р&Д и да учествују у развоју српске ИТ индустрије, која је даје снажан допринос БДП-у земље.
 
ЕНЕФ је фонд од 48,5 милиона евра чији ЕБРД инвеститор заједно са Европским инвестиционим фондом (ЕИФ), Европском унијом, Републиком Италијом, Немачком развојном банком (ДЕГ) и Аустријском развојном банком (ОеЕБ).
 
ЕБРД је до сада уложила у Србију више од шест милијарди евра у 267 пројеката, подсећа се у саопштењу.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести