ЕБРД и ФАО: Србија се позиционирала као велики произвођач жита

ЛОНДОН/РИМ: Чланство Србије у Међународном савету за жита (ИГЦ) је велики корак напред за земљу ка пуној интеграцији у међународно робно тржиште, оцењују Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).
psenica zetva
Фото: Dnenvik (M. Mitrović)
Србија је почетком априла постала пуноправни члан ИГЦ-а, придруживши се тако највећим светским произвођачима жита, међу којима су и САД и Европска унија
 
ЕБРД и ФАО, који су подржали пријаву Сбије и поздравили њено учлањење, истичу у данашнејм заједничком саопштењу достављеном Тањугу, да ће чланство у тој међународној организацији донети корис.
 
"Ово је велики корак ка пуној интеграцији Србије на међународно тржиште", каже Миљан Ждрале, регионални шеф ЕБРД-а за агробизнис централне и југоисточне Европе.
 
Србија је, истиче он, већ главни регионални извозник захваљујући квалитету свог зрна и централном положају на паневропским саобраћајним коридорима.
 
"Чланство у ИГЦ-у ће јој сада сада обезбедити додатно јачање те позиције", наводи Ждрале.
 
Циљеви Савета су, како се наводи у саопштењу, унапређење међународне сарадње у трговини житом и побољшање транспарентности тржишта.
 
Уз подршку ФАО-а и ЕБРД-а, Удружење жита Србије и власти су ојачали позицију Србије као великог произвођача и извозника жита и уљарица у последњих неколико година.
 
Земља је у пољопривредној 2019/2020.години произвела 7,5 милиона тона кукуруза и 2,5 милиона тона пшенице.
 
Годишње извози 2,5 милиона тона кукуруза.
 
"Захваљујући континуираном дијалогу, Србија је успела да усклади фитосанитарне стандарде са међународним стандардима квалитета и да удеј на нова тржишта, пре свега у Египту“, изјавила је Вафа Ел Хоури, шефица ФАО-вог центра за инвестиције.
 
Додаје да је стални дијалог са Србијом помогао да се отклоне “уска грла”, било да се ради о инфраструктурним, трговинским или извозним захтевима, и да је допринео побољшању ефикасности.
 
ЕБРД и ФАО напомињу да чланство Србије у ИГЦ долази у тренутку кад је свет захватила пандемијиа коронавируса, те да је тај догађај утолико важнији због одржања ланца снабдевања храном, што је приоритетан задатак.
 
Јаке везе које су ЕБРД и ФАО успоставили са Удружењем жита Србије представљају чврст темељ да се преброде ова изазовна времена, истичу те две оргаинзације.
 
ЕБРД и ФАО се надају да ће привремена ограничења извоза због ЦОВИД-19 ускоро бити укинута, што ће Србији омогућити да у потпуности реализује потенцијал свог пољопривредног сектора и помоћи обезбеђењу регионалне сигурности прехрамбеног ланца у духу међународне сарадње, нводи се у саопштењу.
EUR/RSD 117.1897
Најновије вести