ЕИБ уложила милијарду за иновативне компаније у Србију

БЕОГРАД: Европска инвестициона банка (ЕИБ) је у последњих пет, шест година у Србији пласирала милијарду евра за иновативне компаније, каже шефица Канцеларије ЕИБ за Западни Балкан Дубравка Негре и најављује наставак улагања у научне установе у Србији.
1
Фото: Youtube Printscreen

Она је на онлајн конференцији "Здравство у Републици Србији после пандемије" у организацији Колор Прес Груп, рекла да је у плану модернизација Института за физику, Факултета организационих наука, као и најсавременија опрема за Електротехнички факултет у Београду.

"У току је опремање и изградња Електронског факултета у Нишу, друга фаза завшетка Научно-технолошког парка у Новог Саду. То ће све постати нови стубови развоја српског образовања, науке и истраживања и пре свега развоја који треба да подигне конкурентност српске привреде на много већи ниво", рекла је Негре.

За Институт Биосенс из Новог Сада рекла је да је препознат и у ЕУ као напредна институција када су у питању информационе технологије и пољопривреда, те да је управо објављен јавни позив који ће омогућити да он добије најмодерније услове за рад и да може да се развија, је има огромних капацитета за то.

Негре каже да ће развој иновативних грана науке бити одлучујући за напредак Србије у будућности.

Нагласила је да је дигитализација битна у свим областима привреде и да ускоро очекује потписивање новог улагања од 65 милиона евра које ће омоћити свим школама у Србији да постану дигитализоване.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести