ЕУ ће моћи да казни аутомобилске компаније са 30.000 евра

БРИСЕЛ: Европски парламент усвојио је строже прописе који имају за циљ да спрече понављање Фолксвагеновог (VW) скандала са манипулацијама емисијама штетних гасова.
Epa/Julian Stratenschulte
Фото: Epa/JULIAN STRATENSCHULTE

За нацрт закона, који ће појачати контролу Брисела и омогућити изрицање казне аутомобилским произвођачима у износу до 30.000 евра по возилу, гласало је 585 посланика, док је њих 77 било против, преноси агенција Ројтерс.

"Нове мере ће на крају уклонити дизел аутомобиле са путева. Дизел возила неће нестати изненада, али, после овогодишњег рада, прилично сам уверена да ће нестати много брже него што можемо замислити", изјавила је европска комесарка за индустрију Елжбиета Бјенковска.

Према новом нацрту закона, аутомобилске компаније више неће директно вршити уплате агенцији за тестирање, а чланице ЕУ ће морати да финансирају центре за тестирање издувних гасова.

Званични Брисел ће, такође, добити овлашћење да спроведе контроле возила и да одреди казну у случају прекршаја.

Овај закон, међутим, тек треба да буде финализован у преговорима европских парламентараца, ЕК и земаља чланица.

Као одговор на скандал са VW-ом из септембра 2015. године, који је у својих 11 милиона аутомобила широм света инсталирао софтвер за манипулације емисијама штетних гасова, Европска комисија је предложила измену прописа у вези начина на који се лиценцирају и тестирају возила у ЕУ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести