Фолксваген ипак изабрао Турску, али уз услов

АНКАРА: Немачки произвођач аутомобила Фолксваген преговара са званичницима у Анкари о пореским режимом за возила у Турској, јер настоји да договори инвестицију од преко милијарду евра за изградњу фабрике у тој земљи, преноси Инвеститор.ме позивајући се на турске медије.
Epa/Julian Stratenschulte
Фото: Epa/JULIAN STRATENSCHULTE

Није наведено о каквим је тачно порезима на возила реч у овом слуцају, али се зна да куповина аутомобила у Турској подразумева посебан порез на потрошњу која иде од 45 до 60 одсто за моторе до 1,6 литара а, како преноси Бизнис Инфо, пење се и до 100, односно 110 одсто за моторе до два литра.

“Фолксваген је спреман да уложи милијарду евра у Турску”, рекао је један од извора турских медија.

"Једини захтев који имају односи се на опорезивање на тржишту аутомобила. Њега планирају да упуте и турском председнику, а очекује се да одлука буде донета ускоро“, навео је тај извор, додајући да Турска тражи начин да изађе у сусрет немачком гиганту, а да не доведе постојеће произвођаце аутомобила у неповољан положај.

У новембру 2018. Фолксваген објавио је намеру да изгради нову фабрику у Источној Европи у којој ће се, између осталих, производити возила марке "шкода карок" и "сеат атеца".

Инвестиција у нову фабрику која ће отворити око 5.000 радних места процењује се на измеду 1,3 и 2 милијарде евра.

Очекује се да производња почне 2022. године, а када буде отворен, биће то један од најважнијих производних погона у региону, наводи Инвеститор.ме.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести