Гак: Тојо тајер долази у најбољу индустријску зону у Србији

ИНЂИЈА:  Јапански Тојо тајер, једна од највећих светских компанија за производњу гума, која ће само у првој фази у изградну фабрике у Инђији уложити 390 милиона евра и запослити 523 људи, долази у најбоље опремљену индустријску зону Србији, тврди, не без задовољства, председник општине Инђија Владимир Гак. 
vladimir gak, Dnevnik/Branislav Lučić
Фото: Дневник/Бранислав Лучић

Екипа Тањуга посетила је локацију где ће доћи јапански гигант, Североисточну радну зону општине Инђија, на два километра од центра места. 

Ту се налази парцела од 60 хектара, где ће у мају 2020. почети градња фабрике, у којој треба да почне производња у јануару 2022. 

Парцела на коју је Тојо бацио око протеже се од компаније Индофоод па све до брзе пруге у изградњи на правцу Београд - Будимпешта, тако да ће до тог дела индустријске зоне, када буде завршена, пруга стизати из Београда и Новог Сада за свега двадесетак минута, пошто је предвиђена станица одмах поред индустријске зоне. 

"После три године преговора долази јапански инвеститор, то је једна од највећих компанија на свету. Имали смо до сада 29 посета људи из Тојо тајера и Мицубишија (који има власнички удео у Тојо тајеру). Ово је велики дан за Инђију, јер мења историју Инђије из корена. Мења и привредну и геополитичку слику Србије", рекао је Гак за Тањуг. 

Како каже, тако великог инвеститора занима све, сваки детаљ. 

Гак наводи да ниједан инвеститор не долази тамо где је политичка ситуација нестабилна и где држава није уређена и додаје да су Јапанци веома прецизни и да је веома поносан што су од целе Европе изабрали баш Инђију. 

"Ми смо данас најпоноснији у Србији", нагласио је Гак. 

Каже да је све припремљено за реализацију те велике инвестиицје, као и да у тој општини од тренутка када је припремљена сва документација грађевинска дозвола се издаје на најдуже у року од три дана. 

Гак истиче да је Инђија једна од најбољих локалних самоуправа у Србији када је реч о електронској управи, пошто све може да се уплати електронски и све да се обави скенирањем кју-ар (QР) кода. 

"Са овом инвестицијом показујемо да смо једна од три најбоље општине и три града у Србији", наводи Гак. 

Како каже, од укупно 10 инвестиција, осам инвеститора је потписало уговор само за долазак у Северноисточну радну зону, а долазак Тојо тајера ће бити 11. инвестиција. 

"Од тих осам компанија на овој локацији све су купиле земљиште од општине Инђије и уплатила средства у буџет општине, а исто ће бити и са Тојо тајером", навео је Гак.

Гак истиче да ће бити отворено 1.000 нових радниха места само у поменутих осам компанија. 

Каже да током претходне власти та индустријска зона није постојала и да је 97 хектара земље било по кукурузом, пшеницом и слично, док је данас то најбоље опремљена индустсријска зона у Југоисточној Европи, са најповољнијим географским положајем. 

Додао је да у индустријској зони недостаје још само јавна расвета и да ће и то бити завршено за око месец дана. 

Сваки инвеститор, иначе, добија струју , гас, воду, канализацију и телекомуникације и сваком инвеститору је то увучено 50 метара у парцелу", нагласио је председник општине. 

"Када ових 11 инвестиција, а Тојо је свакако једна од најзначајнијих не само у Инђији већ и у Србији, Инђија ће имати испод два одсто стопу незапослености за највише две године. То је стопа незапослености на којој могу да позавиде и најразвијеније европске државе и градови". 

Моја жеља је да у нарендих пет година значјано повећамо број становника пошто имамо прилику да запослимо људе и да им обезбедимо стамбени простор, додао је он. Гак очекује да ће Инђија бити до 2020. највеће градилиште у Срему односно у Србији. 

Истакао је да је ДС током 16 година власти оставила општини Инђија дуг од око 20 милиона евра, док је годишњи општински буџет око 13 милиона евра. 

Општина је успела, додаје, да врати седам милиона евра тог дуга за само три године. 

Председник Србије Александар Вучић саопштио је раније данас на ванредној конференцији за медије да ће јапанска Тојо корпорација инвестирати 390 милиона евра у фабрику у Инђији у првој фази, као и да се за Србију одлучила после три године преговарања и истраживања тржишта. 

Вучић је истакао да се за инвестицију јапанске корпорације борило више земаља централне, источне и јуже Европе, те да су у "последњем кругу" преостале само Пољска и Србија. 

„Пре неколико минута сам добио званично писмо од овог значајног јапанског инвеститора. Господин Шимизу је рекао да ће Тојо тајер, најпознатији произвођач гума доћи у Србију", рекао је он. 

Овај концерн тренутно има више од 6.000 запослених. 

Основан је 1945. године, са седиштем групације у Осаки у Јапану. 

Пословне активности групе заснивају се на три основне гране - гуме, аутомобилска технологија и хемикалије. 

Гуме Тојо тајерс присутне су у Европи већ 30 година. 

Тојо тајер (Тоио Тире Цорпоратион) је најавио данас оснивање ћерке фирме у Србији која ће градити и управљати новим погоном за производњу гума у Инђији, као и да ће радови на изградњи почети у мају 2020. 

Компанија истиче да ће та фабрика од 2022. преузети кључну улогу на европском и руском тржишту. 

"Тојо тајер ће започети изградњу фабрике у Србији у мају 2020. године, а производњу гума у јануару 2022. године. Капацитет од пет милиона гума годишње (гума за путничка возила) биће постигнут до лета 2023. године", наведено је у саопштењу. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести