ГАЗДА ПОДСТАНАРКИ СЛАО СЕКСИ ПОРУКЕ Морала је да се исели А ОНДА ЈЕ ОСТАЛА БЕЗ НОВЦА Ево шта да радите АКО ВАМ СЕ ТО ДЕСИ

Девојка Катарина пожалила се на Твитеру да је доживела непријатно искуство са станодавцем, а агенција преко које је закупила стан наводно није желела да реагује и врати јој депозит.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Како је навела, све је почело тако што је добила непримерене поруке од станодавца, позиве да му се прикључи, те је одлучила да се одмах исели из стана.

Испричала је да је тек након што је извршен притисак на друштвеним мрежама, агенција одлучила да обрише оглас за споран стан који се налази на Карабурми. Пре тога, прали су руке, говорећи да “ништа ту не могу”.

Катарина је првенствено објавила поруке у циљу да, како је навела, "упозори и друге девојке да обрате пажњу и заобиђу стан и агенцију која не реагује на кршење уговора и узнемиравање станара од стране закуподавца те наставља сарадњу са истим".

Екипа Телеграф Бизниса контактирала је адвокатицу Јелену Ћирић, како бисмо сазнали на који начин подстанари могу да се заштите у овим и сличним ситуацијама.

- Мој савет за избегавање оваквих и сличних ситуација је да се добро обрати пажња на Уговор о посредовању у закупу непокретности који закупац потписује са Агентом за некретнине који треба да му пронађе стан и на Уговор о закупу који Закупац потписује са Закуподавцем – власником стана. Одребе ових уговора треба јасно и недвосмислено прецизирати како би се избегле потенцијалне различита тумачења коју могу довести до оваквих и сличних проблема - наводи адвокатица Ћирић и додаје да је битно обратити пажњу и јасно уредити односе у случају да дође до ненаданог раскида Уговора о закупу.

- Треба имати у виду да је посао Агента за некретнине да клијенту пронађе одговарајући стан и да је он са проналажењем таквог стана испунио своју уговорну обавезу. Међутим, с обзиром да Закупац тешко може унапред знати да ли ће након закључења Уговора о закупу испасти неке непредвиђене околности, својим клијентима увек саветујем да посебно обрате пажњу на Уговор о посредовању у закупу непокретности и ограниче плаћање депозита Агенту уколико дође до раскида Уговора о закупу који није настао ради кривице Закупца - саветује адвокатица.

Наглашава и да је нарочито потребно обратити пажњу и на одредбе Уговора о закупу.

- Закон о облигационим односима предвиђа који су разлози за отказ Уговора о закупу (зависно да ли је уговор закључен на одређено или неодређено време), али се ради о неким општим условима. То свакако не спречава уговорне стране да приликом закључења Уговора о закупу ближе уреде свој правни однос и да детаљније прецизирају услове под којима Уговор о закупу може престати једностраном изјавом воље једне од уговорних страна. Дакле, у конкретној ситуацији уколико Уговор о закупу који је закључен са власником стана не садржи јасне отказне разлоге, осим оних које закон предвиђа, могућности закупца су ограничене на законску дефиницију отказних услова.

- Са друге стране, закупац који се нађе у оваквој или сличној ситуацији увек остаје могућност подношења кривичне пријаве за кривично дело полно узнемиравање из члана 182а Кривичног законика, а против лица чије понашање је непримерено. Наведени члан закона даје и јасну дефиницију шта све представља полно узнемиравање, односно, свако вербално, невербално или физичко понашање које има за циљ или представља повреду достојанства лица у сфери полног живота, а које изазива страх или ствара непријатељско, понижавајуће или увредљиво окружење - закључује Јелена Ћирић за Телеграф Бизнис.

Телеграф бизнис

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести