Газде уштеду можда прелију у радничке плате

НОВИ САД: Од почетка ове године неопорезиви износ зараде повећан је са 16.300 динара месечно на 18.300, а тиме се обезбеђује смањење фискалног оптерећења прихода које физичка лица остваре по основу рада.
aptiv radnici, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

По речима директора Уније послодаваца Србије Срђана Дробњаковића, да ће неопорезиви износ зараде бити повећан од почетка ове године било је познато још приликом преговора о минималној за­ради за ову годину. Наиме, тада су послодавци тражили да се, уз повећање минималца, истовермено повећа и непо­ре­зиви износ зараде и да се смање доприноси на зараде.

– Већ неколико година по­већава се неопорезиви износ зараде, и то је свакако добар корак којим се позитивно утиче на пословање привреде – каже Дробњаковић. – Наравно, тај корак неће се исто осетити у свим предузећима, а за које ће намене послодавци усмерити ту разлику зависи од пословне одлуке сваког од њих.

По његовим речима, мала предузећа, која запошљавају до десет радника, неће осетити значајније олакшице због смањења неопорезивог дела зараде, али ће то много значити за велика и средња предузећа која запошља­вају више од 50 радника. То, заправо, значи да ће послодавац за, рецимо 100 радника, сваког месеца због повећања неопорезивог дела зараде плаћати мањи износ пореза, и то је на годишњем нивоу значајна уштеда у односу на досадашњу ситуацију.


Подстицаји запошљавању

Истоврмено, у циљу подстицања запошљавања, изменама Закона о порезу на доходак грађана предвиђено је продужење важења олакшица за запошљавање нових лица с 31. децембра 2020. године на 31. децембар 2021. године.

Те олакшице се односе на право на повраћај дела плаћеног пореза по основу зараде новозапосленог лица од 65 до 75 одсто, у зависности од броја новозапослених.


– Послодавац може ту разлику прелити на зараде, што је краткрочна мера, или може тај новац усмерити у инвестиције и побољшање пословања и на основу тога ће бити постигнути дугорочни позитивни ефекти – веће зараде запослених и подизање квалитета пословања – рекао је Дробњаковић.

Да ли ће се због смањења неопорезивог дела зараде по­већати примања запослених или ће се ићи на дугорочне мере показаће већ прва овогодишња зарада.

Неопорезиви износ зараде је за последње три године по­већаван и сада је око 6.600 динара већи него 2017. године. Наиме, од почетка 2018. године неопорезиви износ зараде повећан је с 11.700 динара на 15.000. На почетку прошле године неопорезиви износ зараде био је 16.300 динара.

Такође, изменама Закона о порезу на доходак грађана предвиђено је проширење по­реског ослобођења код пореза на добитке од игара на срећу, на добитке остварене од свих посебних игара на срећу, укључујући и посебне игре на срећу када се приређују преко средстава електронске комуникације.

        Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести