Грађани необавештени о раду Агенције за мирно решавање радних спорова

Министар за рад Зоран Ђорђевић изјавио је да рад Агенције за мирно решавање радних спорова треба да постане транспарентнији. То је, истакао је Ђорђевић, потребно како би послодавци и радници схватили да решења Агенције имају једнаку тежину као судска, а да спорови трају краће и мање коштају привреду.
1
Фото: Dnevnik.rs

Ђорђевић је новинарима на отварању семинару “Агенције о колективним радним споровима” рекао да видљивост те институције до сада није била на нивоу који заслужује.

“Ова Агенција постоји од 2005. године, око 15.000 предмета је дошло у њихове руке, међутим јавност и грађани нису имали увид у тежину и важност њеног постојања", казао је Ђорђевић и додао да ће Влада тежити да се такав приступ у наредном периоду промени. Ђорђевић је објаснио да су ранији, дуготрајни радни спорови били скупи и за привреду и за државни буџет, а ангажовањем Агенције се то може предупредити. По његовим речима, раније су се у спорове одмах укључивали министри, Влада или председник Владе, али да сада, када постоји Агенција, треба да се истакне да све што се у њој одлучи има тежину пред судом. “

Директор Агенције Миле Радивојевић рекао је да је сви запослени у Србији треба да знају да псотоји могућност мирног решавања радних спорова, који су бесплатни.


Узор за агенције у земљама у региону

Национални координатор за Србију Међународне организације рада Јован Протић рекао је да та организација девет година помаже рад Агенције за мирно решавање спорова која је временом постала најбољи узор за агенције у земљама у региону - Црној Гори, Босни и Херцеговини и Македонији.

“ Радимо на пројекту израде базе решених случајева у области радних спорова у овом региону, која ће бити корисна за миритеље “,  рекао је Протић и најавио да ће почетком новембра бити организован регионални скуп у Црној Гори где ће агенције из региона потписати меморандум о сарадњи како би пракса била уједначена


“Тражићемо од Владе да препоручи јавном сектору да чак и у поступак преговора за закључење или измену и допуну колективног уговора укључе миритеље Агенције, јер је добро испреговаран и испоштован колективни уговор превенција за касније спорове “,  истакао је Радивојевић.

Он је казао да очекује да у првом кварталу следеће године ступе на снагу измене Закона о мирном решавању радних спорова, да ће се тиме проширити надлежност Агенције и тако повећати њена улога и значај у правном систему Србије.

Е.Дн.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести