Грци тврде да банке не продају

Вест да су све банке које послују у Србији а основане су грчким капиталом на продају мало је кога из финасијских кругова оставила равнодушним. У нашим грчким банкама су

категорични  да не одлазе. Сасвим је извесно да се на нашем банкарском тржишту ништа неће догодити преко ноћи. Ове седмице у Србији ће боравити грчки премијер Ципрас, а ту посету на високом нивоу пратиће и пословни форум привредника двеју земаља, на којем ће учествовати и банкари. Биће то прилика да се сазна нешто више на ту тему.

То да су све банке у Србији на продају недавно је рекао некадашњи гувернер НБС-а Радован Јелашић, који је данас члан „Хеленик стабилити фонда”. Они имају 40 одсто власништва у Националној банци Грчке, у чијој групацији послује Војвођанска банка, и 20 одсто у Пиреус банци. Он је најавио и продају ЕФГ и Алфа банке. По његовим речима, не само да се грчки капитал повлачи из наше земље већ поменуте банке планирају да оду и из суседних земља, Румуније и Бугарске.

У банкама у којима је већински капитал грчки не мало су изненађени тим најавама.

У Војвођанској банци су били изненађени. Кажу да банка НБГ није најавила продају Војвођанске банке. У 2016. остварен је нето профит од 4,6 милиона евра и Војвођанска банка наставила је са позитивним резултатима у свим сегментима пословања.

У ЕФГ банци, која је по свим параметрима у топ-десет на нашем тржишту, тврде да не планирају да пакују кофере. Кажу да се та кућа повукла из Украјине и Пољске,а Србију не напуштају ни у најавама.

Слично је и у Пиреус банци. Они ових дана потписују уговор с Кошаркашким савезом Србије. У наредне две године биће њихова званична банка, као и један од спонзора Купа Радвоја Кораћа. То сасвим извесно значи да не путују.

Алфа банка ће отићи из Србије, а као што се претходних седмица могло чути, за новог власника је виђена „МК група”, односно преузеће их АИК банка.

О томе како треба гледати на предстојеће најаве др Владимир Медан с Београдске банкарске академије каже:

– Ниједна од тих банака неће се сигурно повући с овог тржишта преко ноћи и по било којој цени – наглашава Медан. – Ако се одлуче на такав корак, пажљиво ће размотрити цену и услове. Мислим да је у овом тренутку баш цена лимитирајући фактор, односно биће тешко наћи купца који је спреман да плати цену која би страни која продаје одговарала.

Када су поменуте, а и друге банке, долазиле на наше тржиште и куповале домаће куће, лако су одвајале стотине милиона евра и више. Коликој се цени продавци могу надати данас?

– Свакако мањој, оно су била друга времена: није било глобалне кризе, тржиште Србије је било у експанзији, а сада имамо слаб раст кредитне активности па и пад у том домену пословања. Зато се не може очекивати да се оне године понове када се ради о преузимању банка – објашњава Медан.

Чак и да Грци који продају сутра нађу купца, неће све ићи „ја теби новац – ти мени банку” па готово. Потребно је да се добије сагласност Народне банке Србије.

О томе какав би партнер у овом тренутку одговарао нашем тржишту, посебно у покрајини, за Војвођанску банку др Коста Јосифидис с Економског факултета Новосадског универзитета каже:

– Било би добро да то буде стабила, јака, реномирана банка, која би на ово тржиште дошла да се бави банкарским пословима – наглашава Јосифидис. – Пожељна би била кућа која је спремна да подржи инвестиције. Не би било добро ако би то била мала банка која би овде дошла да преживљава и која би се највише бавила куповином државних хартија од вредности.

Већина банака основаних страним капиталом ушла је на ово тржиште пре дсетак година. Прва је отишла Фолкс банка, коју је преузела Сбербанка. Моћна белгијска групација КБЦ је лиценцу продала Теленор банци, а у Србији није успела да стабилизује пословање Хипо Алпе-Адрија па ју је преузела Адико банка. Домаћи капитал улази у игру: сем АИК и Алфа банке, ту је и Директна, која је преузела НКБМ, а спрема се да узме и Финдоместик. Од њих је одустала ОТП банка.

Што се тиче купаца, проширење на нашем тржишту до сада је најављивала Ерсте банка.

Д. Вујошевић

 

Лепе цене

Војвођанска банка била је убедљиво најскупља коју је држава продала. Грци су за њу платили 385 милиона евра. Друга по цени је била Алфа банка: продата за 152 милиона евра, такође грчког капитала. Италијани су за Паноску издвојили 140 милиона, а аустријанци за Новосадску – данас Ерсте – само 73 милиона. Колико су се цене пале најбоље говори чињница да је турска Халк банка купила Чачанску банку за десет милиона евра у 2015.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести