ИКЕА затвара једину преосталу фабрику у САД

СТОКХОЛМ: Шведска компанија за производњу намештаја ИКЕА најавила је затварање своје једине преостале фабрике у САД и пребацивање пословања у Европу, где су, како је саопштено, нижи трошкови производње, преноси амерички лист "Волсрит Џорнал".
ikea pixabay
Фото: pixabay.com

Производни погон у Данвилу, у америчкој савезној држави Вирџинији, биће затворен у децембру, што ће резултирати губитком 300 радних места.

У тој фабрици, која је отворена 2008. године, производе се дрвене полице и елементи за складиштење који се продају у продавницама ИКЕА у САД и Канади.

Оваква одлука је донета јер су цене сировина превише високе у поређењу са онима у Европи, што значи да су трошкови производње у фабрици у Данвилу “знатно већи”, саопштено је из ИКЕЕ.

"Уложили смо максималне напоре како бисмо побољшали и сачували конкурентност фабрике, али трошковни услови, нажалост, нису на нивоу који би омогућио наставак производње у Данвилу", објаснио је у саопштењу директор фабрике, Берт Идс.

"У наредним месецима учинићемо све што је у нашој моћи како бисмо подржали наше сараднике у овом периоду промена и потраге за новим послом и могућностима за обуку", рекао је Идс.

ИКЕА има производне погоне на 24 локације у девет земаља широм света и запошљава око 20.000 радника.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести