Индија ће изгурати Јапан из топ три економије света до 2025.

ЛОНДОН: Индија ће до краја ове године претећи Велику Британију и постати једна од пет највећих светских економија, према најновијим предвиђањима једне консултантске компаније.
kolkata indija
Фото: pixabay.com

Након тога ће јој требати још само шест година да од Јапана преузме титулу треће највеће економије на свету, показују резултати нове студије глобалне консултантске компаније ИХС Маркит.

Очекује се да ће бруто домаћи производ Индије достићи 5.900 милијарди долара до 2025. године, што иде у прилог недавно најављеном амбициозном плану индијског премијера Нарендре Модија да индијска економија достигне вредност од 5.000 милијарди долара у наредних пет година, преноси Раша тудеј.

"Укупан индијски БДП ће, како се предвиђа, порасти са 3.100 милијарди долара у 2019. години на 5.900 милијарди долара до 2025. године, док ће величина индијског потрошачког тржишта порасти са овогодишњих 1.900 милијарди долара на 3.600 милијарди долара до 2025. године", наводи се у извештају.

Додаје се и да би Индија требало да постане један од главних покретача раста у азијско-пацифичком региону и да ће у великој мери допринети расту глобалног БДП-а.

Међутим, да би се нашла међу земљама са вишим средњим дохотком, Индија мора да се лати решавања неколико изазова, као што су реформе правосудног система и тржишта рада, али и развој транспортне и енергетске инфраструктуре, оцењује се у извештају.

"Упркос значајним достигнућима у изградњи нове инфраструктуре током првог мандата премијера Модија, брзи развој инфраструктуре у кључним секторима као што су транспортна и енергетска инфраструктура остају важни приоритети, као и смањење регулаторног оптерећења”, наводи се у анализи ИХС Маркита.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести