Истекао рок за понуде на тендеру за РТБ Бор

МАЈДАНПЕК: Данас у подне је истекао рок за достављање пријава заинтересованих стратешких партнера за РТБ Бор, али још нема званичних информација о томе да ли је било понуђача и колико.
1
Фото: Tanjug

Према до сада објављеним информацијама у медијима и ранијим изјавама представника владе, седам компанија је откупило тендерску документацију.

Међу њима су су три руске компаније, једна кинеска, једна турска, македоски рудник и једна домаћа компанија у власништву привредника Милана Поповић.

Кинези су често спомињани као најозбиљнији кандидати за стратешко партнерство у РТБ - у Бор, а учешће на тедеру је велике кинеске компаније је раније потврдио и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг.

Интересовање за РТБ је пре тендера показало 11 компанија из Русије, Кине, Канаде, Турске и казахстанско-европски конзорцијум, које су у протеклих годину дана потписале уговор о поверљивости и које су радиле "Ðу дилиџенс".

Премијерка Ана Брнабић је изјавила раније у Мајданепку да су намање три компаније заинтересоване за стратешко партнерство у РТБ-у Бор.

На питање новинара да ли ће држава остати већински власник, рекла је да ће то зависити од самих понуда.

То значи да ће се држава определити за партнера који буде тражио најмањи власнички удео за обавезено улагање од 350 милиона долара.

"Минимум је да имамо гаранције да ће сви запослени задржати свој посао и да ће најмање улагање бити 350 милиона долара и да ће у наредних четири до пет година производња бити повећана између три и четири пута. У зависности од тога ћемо видети како ће се држава позиционирати у самом власништву", казала је она.

Компаније су за откуп тендерске документације морале да издвоје 10.000 долара.

Предуслов за разматрање понуда је уплата депозита или достављање банкарске гаранције од милион долара.

Право на подношење пријаве су имале компаније које се последњих десет година у континуитету баве експлоатацијом бакра и осталих обојених и племенитих метала са приходом од најмање пола милијарде америчких долара у протеклој години.

Стратешки партнер који новчаном докапитализацијом од најмање 350 милиона долара постаје власник удела у РТБ-у Бор, према условима, може бити домаће или страно правно лице, али и конзорцијум настао удруживањем домаћих и / или страних лица ради стратешког партнерства.

РТБ укупно запошљава око 5.000 људи.

Влада Србије је 18. јула објавила тендер за избор стратешког партнера за Рударско-топионичарски басен "Бор. 

Тендером се предвиђа новчана докапитализација од 350 милиона америчких долара.

Рударство тренутно доприноси БДП-у од 0,9 до један одсто, а циљ је да се подигне на чак пед одсто.

Такође, само РТБ Бор трентно доприноси БДП - у земље 0,8 одсто.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести