ДОБИО 25 ГОДИНА ЗБОГ КРИПТО-ПРЕВАРЕ, ПОКРАО МАЛЕ УЛАГАЧЕ: "Био сам себичан"

Сем Бенкмен Фрид, оснивач берзе FTX, осуђен је пред Федералним судом на Менхетну на 25 година затвора због преваре са криптовалутама.
1
Фото: Youtube Printscreen

Банкман-Фрид је дао нешто што је личило на изјаву извињења, преносе медији, рекавши да је доносио „себичне одлуке“, које га прогањају „сваки дан“.

Пресуду је саопштио судија Луис Каплан.

Сем Банкман-Фрид (31) син двојице правника са Станфорда и дипломац Технолошког института у Масачусетсу. Осуђен је за превару на интернету и заверу против клијената FTX-а и против зајмодаваца компаније Alameda Research, заверу да се почине преваре са хартијама од вредности и заверу за вршење робне преваре против инвеститора FTX-а, као и за заверу да се изврши прање новца.

Он се изјаснио да није крив по оптужбама, које су све биле везане за колапс FTX-а и његовог сестринског хеџ фонда Alameda крајем прошле године.

Случај Банкман-Фрида упоређен је са случајем Елизабет Холмс, оснивача компаније за медицинске уређаје Theranos, која је престала са радом 2018.

Холмс, 39, осуђена је почетком 2022. по четири тачке оптужнице за превару инвеститора у Тхеранос након што је сведочила у своју одбрану. Осуђена је на више од 11 година затвора, а казну је почела да служи у мају у установи са минималним обезбеђењем у Брајану у Тексасу.

Бивши савезни тужилац Пол Тучман каже за CNBC да очекује оштрије услове за бившег генералног директора FTX, јер је „износ претрпљених губитака једноставно запањујући“.

Тучман је упоредио случај Банкман-Фрида са случајем Бернија Медофа, који је осуђен на 150 година затвора.

„Као и Мeдоф, велики део губитака у овом случају су мали инвеститори. Нису све биле велике институције, што заиста има тенденцију да створи већи притисак за значајну казну“, рекао је Тучман.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести