НОВА ПРЕВАРА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА Скачући с мреже на мрежу, праваранти краду профиле инфлуенсерима

Последњих неколико месеци на интернету су се појавили разни преваранти, скачући са једне на другу друштвену мрежу. Како све више наших људи слободно време проводи на ТикТоку, не чуди да су се и тамо запатили.
a
Фото: ТикТок/screenshot

А ево како маме своје жртве.

Малик је ТикТок инфлуенсер, специјалиста за дигитални маркетинг, који трикове свог заната дели пратиоцима. Његови постови имају више хиљада прегледа, углавном људи с наших простора, који су заинтересовани за покоју бесплатну лекцију.

- Сви знају да сам у последњих неколико месеци, захваљујући томе што делим савете у вези са вештачком интелигенцијом и дигиталним маркетингом, стекао неких 16.000 пратилаца. Тако сам постао интересантан за преваранте – каже Малик, додајући да преваранти креирају лажне профиле с ликом и постовима таргетираног инфлуенсера, а онда почиње журка.

- Буквално вам украду сав садржај са друштвених мрежа и онда се, као ви, представљају људима који вас прате. „Моји” су креирали три лажна профила, запратили моје пратиоце и онда им се јављају нудећи им инвестиције у вези са криптовалутом.

Фото: ТикТок/screenshot

Како каже, за ово је сазнао од пратилаца с којима се прати и који су га питали да ли им се јавља с неких других профила и даје савете око криптовалута.

- Када сам покушао да дођем до тих профила, видео сам да не могу да их отворим јер су ме блокирали. Онда сам одлучио да креирам лажни профил и запратио их, лајковао им неколико видеа и написао неке коментаре. У року од 10 минута јавили су ми се и то представљајући се као ја – прича Малик, смејући се.

Почело је лагано испитивање: да ли има искуства у криптовалутама, да ли је заинтересован да улаже неки новац онлајн, мамећи га како у неколико дана може стопостотно да поврати уложено, а обично је на столу сума од 500 евра.

- Питали су ме да ли имам криптоновчаник, а суштина је у томе да пробају да вас брзо пребаце на сервисе попут Whatsappa или Вибера, како би од вас узели одређене податке (број телефона и мејл). Рекли су ми да је минимална инвестиција 500 евра, као и да у року од 5 дана могу да добијем 1.000 евра.

На коју карту играју? Користећи лик човека који је пратиоце заслужио дељењем информација без накнаде, преваранти играју на карту поверења који су Маликови пратиоци стекли, па се неће двапут запитати да ли Малик говори истину кад им нуди брзу и лаку зараду јер је све што је до сада урадио било тачно, поштено и у њихову корист.


Браћа Индијци

Малик је ризиковао и преварантима слао различите податке и линкове, како би сазнао њихове ИП адресе.

- Успео сам да сазнам да је реч о људима из Индије, који преко Google Translatea преводе поруке и јављају се људима. Ако имате трунку неког разума, видећете да је ово у суштини лажни садржај и да вам шаљу лажне поруке. Након неког времена постану врло безобразни ако не одговарате онако како желе.

Малик је још једном замолио пратиоце да буду врло опрезни и не наседају на понуде о лакој заради, макар дошле и од Бога лично.


Фото: ТикТок/screenshot

- Дају вам лажне предикције и креирају лажне апликације, шаљући вам лажне скриншотове који су доказ како сте „зарадили новац”. Како бисте могли да подигнете зарађени новац, они траже да то иде преко њихових рачуна, јер они у ваше име инвестирају. Они вама не могу да пошаљу 1.000 евра док им ви не пошаљете нешто новца, јер тако функционише криптоновчаник, а у ту сврху послаће вам и апликацију или програмчић који треба да инсталирате. Ви морате да им пошаљете неку смешну суму – 20, 30, 50 долара, да се успостави комуникација у трансакцији и они ће вама, буквално, у року од неколико минута да испоруче сав новац који сте зарадили.

Наравно, након што им пошаљете тај новац (а послали сте им и број текућег рачуна и дали улаз у телефон) они вам „почисте” текући рачун. Јер сте инсталирали тројанца или вирус, који вам је очитао све податке и пребацио новац с вашег рачуна на њихов.

Како истиче Малик, његови пратиоци нису му пријавили да их је неко преварио, али како се ово свакодневно дешава, питање је дана када ће се јавити неко с испражњеним џеповима.

Он је тренутно у разговорима са запосленима у ТикТоку, у напору да уклоне те профиле, али тај процес траје због језичких баријера.

- Скупљам скриншотове и линкове, а пратиоце молим да оду на ове профиле и пријаве их за лажно представљање и слање скемова. Гледам да пропагирам да људи не верују свему што виде онлајн, да не би имали овакве проблеме.

Ивана Радоичић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести