Изразит раст производње прерађивачке индустрије у јулу

БЕОГРАД: У јулу је је остварен изразит међугодишњи пораст производње прерадивачке индустрије и превазиђени су застоји производње у областима које су претходно условиле пад укупне производње, речено је данас на представљању новог броја часописа "Макроекониомске анализе и трендови" у Привредној комори Србије.
industrija prerada
Фото: pixabay.com

Економиста Стојан Стаменковић каже да је медугодишњи пад укупне индустријске

производње и производње прерадивацке индустрије, карактеристицан за прво полугодиште ове године, у јуну био продубљен и да је у том месецу остварен најдубљи медугодишњи пад.

Укупна индустријска производња је међугодишње повећана за 3,7 одсто, а производња прерадивачке индустрије за шест одсто.

Међугодишњи пад производње прерадивачке индустрије у јуну је износио чак 7, 8 одсто.

Ако се индустријска производња гледа по намени, у јулу је медугодишње повећана

производња у свим секторима, и то највише производња трајних производа за широку потрошњу (9,9 одсто) и производња капиталних производа (9,1 одсто). 

"За нормализацију динамике производње прерађивацке индустрије значајно је била важна нормализација производње у двема областима које су пресудно нарушавале ту

динамику и условљаваје пад- хемијска и нафтна индустрија", рекао је Стаменковић.

Он се осврнуо и на податке за спољно терговинску размену наводећи да је укупна вредност спољнотрговинске размене у јуну износила је 3382 милиона евра, прближно иста као у јуну 2018.

У јулу је достигла 3714 милиона евра, што је за 14,1 одсто више него у истом месецу претходне године. 

"Та вредност је премашила ону из маја ове године и то је сада апсолутно највећа

вредност спољнотрговинске размене у једном месецу", рекао је Стаменковић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести