Једним кликом до сваке парцеле у Србији

Привреда и јавни сектор захтевају лак приступ геопросторним подацима који су у надлежности јавних институција. Ти подаци и сервиси потребни су за коришћење у областима као што су заштита животне средине, управљање земљиштем и водама, транспорт, тржиште непокретности, развој позиционих и навигационих сервиса, одбрана и безбедност, туризам, рекреативне активности на отвореном и слично.
klik mišem /pixabay.com
Фото: pixabay.com

Национална инфраструктура геопросторних података представља интегрисани систем, који омогућава корисницима да идентификују и приступе просторним информацијама добијеним из различитих извора – од локалног преко националног до глобалног нивоа.

Заправо, Национална инфраструктура геопросторних података  смањује административне трошкове и спречава дуплирање послова на њиховом обезбеђивању, због чега може да утиче на повећање БДП-а државе  и до 1,5 одсто, а закон који треба да се усвоји омогућиће да се до краја 2018. године смањи време трајања поступка укњижбе имовине с 21 дан на само пет, и то уз смањење трошкова с 2,8 одсто вредности имовине на 2,5 процента.

У развијеним земљама више од 90 одсто свих одлука које се доносе на државном нивоу доноси се на основу података из геосектора 

Шеф Одсека националне инфраструктуре геопросторних података Републичког геодетског завода Дарко Вучевић објашњава да ће, након што посланици Скупштине Србије усвоје закон о националној инфраструктури геопросторних података, инвеститори лакше и брже долазити до информација о положају, облику и површини парцеле, као и могућности градње, а број неопходних процедура ће се преполовити.

– Укрштањем података из различитих државних институција, на пример, површине парцела у одређеним деловима града, структуре становништва у тим деловима града, нивоа образовања грађана, њихове платежне моћи – инвеститор добија све информације на основу којих процењује да ли ће на том месту нешто да гради и инвестира – објаснио је Вучетић. – У развијеним земљама више од 90 одсто свих одлука које се доносе на државном нивоу се доноси на основу података из геосектора. Захваљујући уређеном геосектору, Аустралија има 1,1 одсто већи БДП, а Ирска чак 1,6 одсто.

Другим речима, закон о националној инфраструктури геопросторних података треба да омогући да се једним кликом добију сви подаци, од површине објекта, земљишта, снимака терена, мапе водених токова, података из Републичког завода за статистику, туристичких организација, финансијских и привредних институција… и да сви они буду ускладиштени и класификовани на једном месту.       

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести