Јефтинији станови, а мање агената

На српском тржишту некретнина у 2015. може се очекивати мањи број агенција и агената за промет некретнина, мање превара, док ће, упркос смањењу цена станова од неколико процената,
stanovi
Фото: Dnevnik.rs

обим трговине остати на истом нивоу као и у 2014, показао је годишњи извештај портала „Хало огласи некретнине”.

Цене квадрата су, по извештају, у 2014. махом остале на нивоу из претходне године, а најскупље је и даље било решавати стамбено питање у екстразони у Београду, где је квадрат коштао и до 2.200 евра.

Јефтинији станови на периферији могли су се наћи и за 700 евра квадрат, док су у осталим градовима цене станова ниже. У Суботици је квадрат коштао од 450 до 900 евра, а у Новом Саду од 650 до 1.300.

По подацима из извештаја, становима се у 2014. највише трговало у универзитетским градовима – Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

„Убедљиво се највише трговало у престоници, а најтраженије су гарсоњере, једнособни и једноипособни станови, односно станови а ценом од око 1.000 евра квадрат”, пише у извештају.

Појефтињење и уређеније тржиште се, како је наведено, очекује као последица усвајања низа закона и пратећих прописа у претходној години. Пад цена се очекује пре свега кад почне пуна примена Измена и допуна Закона о планирању и изградњи, после 1. марта.

Закон ће, како се оцењује у извештају, омогућити да се грађевинске дозволе добију за пет дана, а све потребне дозволе на једном шалтеру за 28 дана, што ће погурати градњу и спустити цену квадрата. Упркос томе, не очекују већи промет непокретности у текућој години, „пре свега због финансијске исцрпљености грађана”, па оцењују да ће понуда станова и даље бити већа од потражње.

У извештају је указано на то да ће тржиште, у односу на претходну годину, бити уређеније јер ће агенције и агенти који се баве некретнинама морати да имају одговарајуће лиценце, чиме се добија квалитетнија услуга и смањује могућност превара.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести