ККР преузима удео у "Аксел Шпрингеру" за 6,8 млрд евра

ФРАНКФУРТ: Фондови под контролом америчког приватног инвестиционог фонда ККР-а понудили су данас 63 евра по деоници за откуп акција од мањинских акционара у немачкој издавачкој кући "Аксел Шпрингер".
1
Фото: Promo

Понудом за преузимање, која представља премију од 40 одсто, вредност тог ентитета је процењена на 6,8 милијарди евра (7,7 милијарди долара), преноси Ројтерс.

Понуда је достављена у сарадњи са главним акционарима у немачкој компанији, удовицом оснивача Аксела Шпрингера, Фридом, и извршним директором Матијасом Дефнером, који су желели да приватизују компанију након пада вредности њених акција у протеклој години.

"''Аксел Шпрингер'' је прошао кроз успешан период дигиталне трансформације из које је компанија испливала као водећа дигитална сила у Европи", изјавио је Филип Фрајзе из ККР-а.

Акције "Шпрингера" су у електронском трговању скочиле за 13 одсто на 63,45 евра, а прошле недеље су узлетеле за 20 процената на вест о планираном преузимању.

Фрида Шпрингер - пета супруга оснивача компаније - и Дефнер контролишу 45,4 одсто "Аксел Шпрингера". Унуци Аксела Шпрингера, Аксел Свен и Аријана, поседују додатних 9,8 одсто и нису једна од страна у договору са ККР-ом.

Преосталих 44,8 одсто је у слободном промету и вредност тог удела је три милијарде евра (3,4 милијарде долара) по тендерској цени.

Након успешног затварања трансакције, Фрида Шпрингер и Дефнер ће заједнички контролисати компанију, а менаџмент ће остати исти, поручују из ККР-а.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести