Коначно национална лабораторија

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић је најавила да ће Национална референтна лабораторија званично почети рад половином фебруара, као и да ће до краја ове године

почети да ради и лабораторија за испитивање квалитета сировог млека.

– Реч је о најмодернијој националној референтној лабораторији на Балкану која ће имати савремену опрему – рекла је министарка за РТС, и додала да ћемо с лабораторијом за испитивање млека имати врхунску институцију која ће бити на нивоу сличних институција у најразвијенијим земљама у Европи. – Све припреме су завршене и створени су сви предуслови да Национална референтна лабораторија може да почне да ради. У потпуности је спремна, а прва ће кренути Фитосанитарна лабораторија и сада радимо на техничким детаљима.

План је, по њеним речима, да најпре почне рад Одељење за испитивање семенског материјала, потом и Одељење за бактериологију, вирусологију и микриобиолошка испитивања и да се све заврши делом за испитивање болести биљака.

– У наредних месец дана почеће да раде сви сегменти, а половином фебруара планирамо и да озваничимо почетак рада Националне референтне лабораторије – навела је министарка.

Министарство у наредним месецима планира да заврши опремање лабораторије која ће се бавити квалитетом сировог млека и тај посао ће бити окончан у току ове године.

Поменимо, лабораторијски комлекс налази се у Батајници.

 

Европа дала милионе

Европска унија је у последњих десет година уложила 7,8 милиона евра. Новац је издвојен за обуку особља, опремање, адаптацију и изградњу објекта у комплексу Дирекције. Вредност лабораторијске опреме, која се сада налази у Дирекцији и коју је донирала Европска унија, износи 1,45 милион евра.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести