Кравченко: Прерада нафте у НИС-у повећана 6 а промет 5 одсто

Компанија НИС је током прошле године повећала обим прераде нафте за 6,0 одсто, на 3,2 милиона тона,

и забележила је раст промета за 5,0 одсто у односу на претходну годину, рекао је генерални директор НИС-а, Кирил Кравченко.
Кравченко је, на представљању извештаја НИС-а о одрживом развоју за 2015. годину, који се базира на 4 стуба, а то су економски показатељи, људски ресурси, одговорност према заједници и заштита зивотне средине, истакао да је компанија од 2009. године повећала тржишни удео са 8,0 на 15 одсто.
Укупна производња домаће нафте и гаса током прошле године је, како каже, опала за 5,0 одсто, док су истовремено повећане резерве за 8,0 одсто.

Он је додао да НИС има 11.000 запослених, али велику мрежу подизвођача, тако да се долази до цифре од око 50.000 људи који живе од НИС-а.
Српско тржиште је, како каже, у протеклој години добило 12 нових бензинских станица, а производња електричне енергије порасла је за 69 одсто у односу на 2014. годину када је НИС продао прву количину електричне енергије произведене у НИС-овим постројењима.

Говорећи о људским ресурсима, Кравченко је рекао да су за НИС квалитетни кадрови који су спремни да одговоре свим изазовима савременог пословања веома важни, те да је у образовање кадрова уложено више од 250 милиона динара.
НИС је, како каже, кроз разне програме подржао локалне пројекте, наводећи као пример Енергију спорта, Културу без граница, Енергију знања и Заједници заједно.
Говорећи о заштити животне средине, он је рекао да је НИС у реализацији разних пројеката током прошле године у ту област инвестирао 627 милиона динара.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести