Кркобабић: Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села

БЕОГРАД: Министар задужен за регионални развој и коопредседник Националног тима за препород села Србије, Милан Кркобабић, данас је на свечаности у Палати Србија потписао 58 уговора за доделу бесповратних средстава задругама широм Србије и поручио да се мора зауставити пражњење и одумирање села.
milan krkobabic medija centar
Фото: mc.rs

"Локалне самоуправе, наука и технологија кроз учешће Академијског одбора за село и концепт Владе Србије, уз пуну подршку председника Александра Вучића, која је у ове три године укупно уложила око 1,7 милијарди динара, представљају сигуран образац напретка", изјавио је Кркобабић.

Он је нагласио да су то и велика и мала средства, из два разлога.

"Велика су јер држава по први пут, на такацв начин улаже у задругарство и носиоце пољопривредних газдинстава, а мала, ако узмемо у обзир колико је заиста потребно улагати", рекао је Кркобабић и додао да очекује да ће у наредном периоду ово бити кључна тема за Србију.

Новац, у укупном износу од 667,2 милиона динара добило је 58 задруга и то осам сточарских, девет воћарских, 14 ратарских, седам повртарских, шест пчеларских, једна задруга која се бави хортикултуром и 13 задруга која ће средства користити за више фазе прераде производа.

Бесповратна средства, пре свега за технолошки искорак, добиле су и две сложене задруге, једна са територије Централне Србије и једна из Војводине.

Новац се додељује у оквиру Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије, учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2019. години.

Пројекат "500 задруга у 500 села" је са 605 новооснованих задруга од свог почетка 2017. године, премашио сва очекивања и вратио поверење у задругарство у Србији, речено је на свечаности, а саопштено је из Кабинета министра без портфеља задуженог за регионални развој и рад јавних предузећа.

За ове три године бесповратним средствима помогнут је рад 152 задруге и начињен историјски помак у задругарству Србије, а овим пројектом и пројектима Националног тима за препород села, министарство активно ради на изгледима да се села у Србији спасе одумирања.

Потписивању уговора са задругама присуствовали су и председници Задружног савеза Србије Никола Михаиловић, Задружног савеза Војводине Радислав Јованов, Зоран Кесеровић, Владимир Гоати и други гости.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести