Квартални монитор: Раст БДП-а Србије шест одсто у 2021.

БЕОГРАД: Аутори новог броја економског часописа Квартални монитор у издању Економског факултета у Београду и ФРЕН-а повећали су прогнозу раста привреде Србије у овој години на око шест одсто.
rast
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Квартални монитор је крајем марта објавио да би раст српског БДП-а ове године могао да буде између три и четири одсто.

Професор Економског факултета Милојко Арсић каже да се догодило неколико позитивних промена у свету и економској политици Србији које указују на већи раст наше привреде, међу којима су ребаланс буџета, боље цене на светском тржишту за српске производе, као и бржи опоравак европских и светских привреда од очекиваног.

Поред тога, на пораст прогнозе привреног раста за Србију утиче и пораст страних директних инвестиција, као и пораст тражње за српским производима.

Међутим, указује да још увек постоје ризици у свету и Србији који би угрозили раст привреде, а неки од тих ризика везани су за развој пандемије и могуће појављивање нових таласа током јесени или зиме, због чега би поново биле уведене неке ригорозне епидемиолошке мере.

Други фактор који може да утиче на опоравак светске и српске привреде, наводи, раст инфлације.

"Уколико се испостави да је раст инфлације дуготрајнији, тада ће централне банке морати да примене неке мере рестриктивне монетарне политике, повећање каматних стопа и слично, које би утицале да се успори оправак привреде", навео је Арсић.

На представљању новог броја Кварталног монитора, Арсић је навео да у привреди Србије у првим месецима 2021. године провлађују позитивни трендови, као и да се привредна активност опоравља брже него што је очекивано, регистрована запосленост и зараде расту, а спољнотрговински дефицит је смањен.

Међутим, указао је да су присутне и негативне тенденције, као што је убрзање инфлације и успоравање раста кредитне активности.

У првом кварталу раст БДП-а износио је 1,7 одсто, а смо четири привреде у Европи су имале већи раст од Србије, рекао је Арсић.

Запосленост је у првом кварталу имала раст од 2,8 одсто и наставио се реалитивно висок реални раст зарада од 5,8 одсто у односу на исти период прошле године.

Арсић је казао да се у 2021. години очекује раст светске привреде од око шест одсто и раст европских привреда од 4,2 одсто.

Наиме, аутори Кварталног монитора оцењују да ће уместо првобитног планираног фискалног дефицита од три одсто БДП-а фискални дефицит, након ребаланса бити између шест и седам одсто БДП-а што ће да води даљем расту јавног дуга.

Процењују да ће јавни дуг Србије до краја године прећи ниво од 60 одсто БДП-а.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести