Лука у Солуну поново се отвара за Србију

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас с представницима грчко-српске привредне коморе, коју је предводио председник луке Солун Сотирис Теофанис.
1
Фото: pixabay.com

Потпредседница Михајловић истакла је традиционалну и пријател?ску сарадњу Србије и Грчке и подсетила на посебну сарадњу коју је Србија кроз историју имала са луком Солун.

"Србија је средиште и незаобилазни део транспортне и саобраћајне мреже југоисточне Европе и сваки вид сарадње у овој области за нас је од великог интереса. Желимо сарадњу са луком Солун, са којом смо кроз историју имали јако добре односе и желимо да наше компаније што више користе овај вид транспорта", истакла је Михајловићева.

Сотирис Теофанис је упознао потпредседницу Михајловић и њен тим са плановима развоја солунске луке, али и могућностима улагања луке Солун у нове терминале који би били како у Србији, тако и у региону.

"За нас је сарадња са Србијом не само економско питање, већ и питање традиције. Новим инвестицијама желимо да обезбедимо приступ највећих превозника луци Солун како бисмо били регионални транспортни центар. Такође, желимо да инвестирамо у Србију у такозване суве луке, односно контејнерске терминале који би заправо били капије солунске луке у региону", истакао је Теаофанис.

Договорено је да се у најкраћем времену формира посебна група за сарадњу између министарства и грчко-српске привредне коморе, која би дефинисала и конкретне планове и пројекте заједничке сарадње.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести