Мали: Споразум са ДФЦ до краја јануара, вредан 1,1 милијарду долара

БЕОГРАД:  Споразум за финансијску подршку малим и средњим предузећима у Србији, у вредности око 1,1 милијарду долара, биће потписан до краја јануара са америчком Међународном развојном финансијском корпорацијом (ДФЦ), рекао је за Тањуг министар финансија Синиша Мали.
mali
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Истиче да је имао састанак са директором ДФЦ-ове канцеларије у Београду, Џоном Јовановићем, са којим је потврдио план о потписивању споразума.

"Један део споразума се односи на директне кредите и помоћ коју ће ДФЦ давати малим и средњим предузећима у нашој земљи, а други део помоћи ће ићи преко комерцијалних банака. Очекујем да ће они завршити те преговоре током првог квартала и да ће у другом кварталу тај споразум да заживи, а новац из ДФЦ да крене ка нашим предузећима", објаснио је Мали.

Потписивањем и реализацијом тог споразума, додаје министар, показује се да ДФЦ има поверење у нашу земљу, а поред тога то је, подсећа, конкретан резултат споразума у Вашингтону.

"Такође, то је још један велики подстрек за даљи развој наше економије, то је приступ новим фондовима и новом новцу који много значи за мала и средња предузећа", рекао је Мали.

Истиче и да се гарантна шема ДФЦ-а, на неки начин, наслања на гарантну шему од две милијарде евра коју је током 2020. године држава пласирала привреди као део пакета помоћи.

"Ми смо ту пласирали већ око милијарду и по евра новца и продужили смо важење те гарантне шеме у парламенту за још шест месеци и то су веома повољни кредити за које гарантује држава", додао је он.

Каже да су тиме банке и охрабрене да дају кредите по ниским каматним стопама.

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести