Михајловић: Аутопут до Приштине корак ка будућности

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је аутопут Ниш-Мердаре-Приштина економски исплатив, што показују и ЕИБ и ЕБРД и ЕУ, јер учествују у његовој изградњи, уз оцену да представља реални корак ка будућности која мора да постоји између Срба и Албанаца.
autoput milos veliki, Tanjug/Dimitrije Gol
Фото: Танјуг/Димитрије Гол

"Оно што сви треба да знају, пројекат у којем новац дају ЕИБ, ЕБРД, они не улажу у уговор о финасирању уколико пре тога није урађена студија изводљивости која треба да покаже исплативост аутопута. Студија изводљивости је показала исплативост. Али аутопут је, као и сваки, једнако важан за економију, али такође и за политику", рекла је Михајловић за Косово Онлине.

Потпредседница владе је казала да је то један од шест аутопутева који се граде и који ће се градити, истичући значај изласка на албанску луку Драч.

"Не треба заборавити да Србија нема излаз на море и да је сваки излазак на луку стратешки значајан за будући период", рекла је Михајловић.

Прецизирала је да ће прва деоница аутопута, од Ниша до Плочника, почети да се гради у трећем кварталу следеће године, да је дугачка 33 километара и да је потписан, делом и да ће се заврштити, уговор о финасирању од 225 милиона евра.

Навела је да је у вредности од 100 милиона евра потписан уговор о финансирању са ЕИБ, да су 40 милиона донаторска средства ЕУ, а остало ће бити уговор о финансирању са ЕБРД.

Она је на критике о економској исплативости подвукла да сви треба да знају да пројекат у којем новац дају ЕИБ, ЕБРД сигурно неће бити од њихове стране финансиран, уколико пре тога није урађена студија изводљивости која треба да покаже Исплативост аутопута.

"Сваки аутопут који пролази кроз Србију даје стабилност пре свега, али и могућност додатних инвестиција које ће долазити. Тај аутопут свакако представља реални корак ка будућности која мора да постоји између Срба и Албанаца и у неком наредном периоду", истакла је Михајловић.

На питање у вези са изјавом Беџета Пацолија који је "поздравио" изградњу аутопута, потпредседница владе је рекла да није сигурна да ли се може веровати тој изјави, с обрзиром на то шта је Пацоли раније причао "да ли је та изјава искрена или само цинична", али да оно што је непобитно и што се не може вратити унатраг је реалност.

"Инфраструктура је најреалније нешто што повезује људе. Дакле, путеви, железничке пруге, то повезује грађане и то њима омогућава да са оног полтичког дела, могу више да мисле на свој животни стандард", нагласила је Михајловић и додала:

"Зато сматрам да је то реалан корак ка помирењу између Срба и Албанаца у неком наредном периоду. Политичари ће многи причати, моћи ћемо то да тумачимо на овај или онај начин, али мислим да је важно да свим људима обезбедимо да живе боље, јер кад је тако и кад им је стандард бољи, када су боље повезани, онда су некако и теме о којима размишљају потпуно другачије".

Подсетила је да је изградња аутопутева идеја председника Србије Александра Вучића, још док је био први потредседник Владе Србије, да треба да градимо аутопутеве и да видимо где су Србији потребни и шта за њу значе, као и у вези аутопута Ниш-Мердаре-Приштина.

"Од тог тренутка су кренуле озбиљне, не критике, већ салве увреда, што се тај аутопут гради, да ништа не треба ту да градимо, да смо издајници... Ко данас, пре свега, може да буде против било ког аутопута?", упитала је Михајловић.

Каже да, без обзира на све критике ДСС, Вука Јеремића, радикала, све то треба оставити са стране, јер људима требају путеви, Србији да стратешки води рачуна о својим људима, али и стратешки треба да се појави и на албанској луци...

"Када тако размишљате све критике треба ставити са стране", закључила је потпредседница Владе Србије.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести