Михајловић: Нема одлуке о литијуму без студије и референдума

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је Влада Србије јасно рекла да се неће доносити никакве одлуке о истраживању и експлатицији литијума и јадарита, док се не уради студија о процени утицаја на животну средину и док се не обави референдум о том питању.
zorana mihajlovic
Фото: mgsi.gov.rs

На питање новинара о писању појединих медија да ће "Рио Тинто" отворити рудник литијума у околини Лознице одмах по завршетку избора, Михајловићева је истакла да не постоји никакав уговор Владе са "Рио Тинтом", нити било каква одлука.

"Они који то говоре су лажни заштитници животне средине. То су политичари који покушавају да се докопају функција. Мислим на "Двери", "Заветнике", Ћуту и све оне који подбуњују народ, пре свега онај у Мачви", поручила је Михајловићева новинарима у Палати "Србија".

Она је истакла да народ треба да буде свестан да је питање литијума глобално питање.

"То није само питање да ли се нама свиђа или не свиђа то што имамо литијум. Србија је једина земља у свету која има минерал јадарит, богата је литијумом, бакром, златом и антимоном. То су критични минерали за будући развој не само Србије, већ и целог света", рекла је Михајловићева.

Она је истакла да, ако то будемо могли да експлоатишемо како треба у складу са европским и светским стандардима, онда ћемо, уколико се народ на референдуму сложи, то и радити.

"Ако не будемо могли онда и нећемо, али дозволите да струка каже све информације", поручила је министарка енергетике.

Она је додала да јој ситуација са "Рио Тинтом" личи на ситуацију од пре 140 година када је Милан Обреновић покренуо изградњу пруге Београд-Ниш.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести